Egészség

Az adományozás oldja a stresszt és “örökölhető”

A Semmelweis Egyetem érdekes kutatási eredményt tett közzé: az adományozás, az adakozás stresszoldó hatással bír, erősíti az immunrendszert, és példánkat a gyermekeinkre is átörökíthetjük.

Az adományozás oldja a stresszt, erősíti az önbecsülést és az immunrendszer működésére is pozitív hatást gyakorol. A másokkal való kapcsolat, mások támogatása, segítése ugyanis oxitocint, azaz boldogsághormont szabadít fel az agyban, amely jelentősen hozzájárul közérzeted, egészséged, hangulatod javulásához.

A kutatást végző szakemberek szerint teljesen mindegy, hogy pénzzel, idővel vagy odafigyeléssel adakozol, a szervezetedre gyakorolt hatás ugyanaz. Amikor másokon segítesz, jobb embernek érzed magad, hiszen felemelő érzés látni, hogy jót tettél valakivel. Mindennek ugyanakkor az ellenkezője is igaz, mert ha nem a várt hatást váltod ki gesztusoddal a megajándékozottból, csalódottnak érezheted magad.

Az adakozás és az azért kapott hála amellett, hogy erősíti az identitást, összetartja, összehozza a közösségeket, erősíti a rendezett világba vetett hitet is. Az adományozáshoz szükség van érzékenységre, együttérzésre, önzetlenségre, empátiára, toleranciára, amelyet saját példádon keresztül a gyermekedben fejleszthetsz.

Az adományozás oldja a stresszt és

Olvashatsz még adományozásról az NLCafén

Forrás: SOTE

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top