Egészség

Az alvászavar megoldható egyszerű étrendváltoztatással?

A világ nagy részén egyre kövérebbek az emberek, és egyre kevesebbet alszanak. Arra már rájöttek a tudósok az évek során, hogy a kettő összefügg: akik kevesebbet alszanak, nagyobb eséllyel híznak meg. De most felvetődött a kérdés, hogy mi van, ha az ételek is hatással vannak az alvásra?

Ha az alvás ilyen nagy hatással van arra, hogy mit eszünk – tudniillik, ha keveset alszunk, magas szénhidráttartalmú ételeket kívánunk –, akkor lehet, hogy megfordítva is igaz ez, és az étrend hatással van az alvásra.

A Columbia Egyetemen az alváskutatók azt a kérdést járták körbe egy kutatás során, hogy az ételek minősége és összetétele milyen hatással van az alvásra és más biológiai funkcióinkra. Négy napon át a kutatók által előírt szigorú diétát kellett tartania 13 férfinak és 13 nőnek, miközben az alvásmintáikat figyelték. Az ötödik napon az alanyok azt ehettek, amit csak akartak, majd megfigyelték, hogy ennek hatására miben változott az alvásuk.

Az alvászavar megoldható egyszerű étrendváltozással?

A hét végére már világossá vált, hogy az alvás mennyisége és minősége is nagyban különbözött a szigorú diéta alatt az akármit evés során tapasztaltaktól. Például az előírt étrend alatt a résztvevők átlagosan 17 perc alatt aludtak el, míg amikor akármit ehettek, ez az idő a duplájára nőtt. Akik sok rostot ettek, több időt töltöttek lassú hullámú alvásban, ami a legpihentetőbb az alvásfázisok közül. Akik sok zsírosat ettek, azoknál pont ennek ellenkezőjét találták. Akik pedig sok szénhidrátot ettek, nagyobb eséllyel ébredtek fel éjszaka.

Bár kis létszámú kísérlet volt ez, a szigorúan szabályozott körülmények miatt mégis hitelt adhatunk az eredményeknek. Egyébként már 1982-ben is vizsgálták az ételek és az alvás közti összefüggéseket, akkor arra jutottak, hogy aki sok szénhidrátot eszik, az gyorsabban elálmosodik, és aki sok zsírt eszik, az kevesebbet alszik. Az, hogy az ételekkel megváltoztatható az alvás mintázata, azért fontos, mert így lehet, hogy az alvászavart egyszerű étrendváltoztatással meg lehet oldani, ami pedig remek hír azoknak, akik álmatlanul forgolódnak éjjelente.

Olvass még többet az álmatlanságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top