Egészség

Így befolyásolja a nyelved mérete az alvásodat

Kutatók szerint, a nagy nyelv és a megnagyobbodott mandula állhatnak egy gyakori alvászavar hátterében.
Így befolyásolja a nyelved mérete az alvásodat

Ha nem érted, miért vagy fáradt, miután az egész estét végigaludtad, a családod pedig állandóan a horkolásodra panaszkodik, vizsgáld meg a tükörben, mekkora a nyelved! A nagy nyelv ugyanis alvási apnoé okozója is lehet.

 Az amerikai Buffalo Egyetem kutatói az összefüggést vizsgálták az alvási nehézségek és a nyelv mérete között. Eredményeik azt mutatják, hogy a nagy méretű nyelv és a nagy mandula alvási apnoét, azaz légzéskimaradást okoznak. 

Alvási apnoé esete akkor áll fenn, ha alvás közben legalább 5-10 alkalommal 10 másodperces légzéskimaradások történnek, melyek végét horkantások jelzik. Gyanakvásra ad okot, ha nyugtalanul alszol, izzad a nyakad környéke, másnap pedig szájszárazságot, kialvatlanságot és koncentrációs zavarokat tapasztalsz. De ez még nem minden, ugyanis az apnoé komolyan betegségeket is okozhat: magas vérnyomást, cukorbetegséget, szívinfarktust.

A kutatás más összefüggésekre is rávilágított: az alvási apnoéra nemcsak a nagyobb nyelvvel megáldottak, hanem a túlsúlyosak és a középkorú férfiak is hajlamosabbak. A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendellenességet a fogorvosok vehetik észre legkönnyebben, hiszen mégis csak ők látnak a beteg szájába. Intő jelek lehetnek a foglenyomatok a nyelven, vagy a mélyharapás is.

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top