Az utóbbi időben egyre többet hallani a hormonkezelt tehéntejek veszélyeiről. Sokan ezért váltanak biotejre vagy teljesen növényi alapú tejekre, mint amilyen a mandulatej is.
A mandulatejet az egészséges életmód hívei viszik, mint a cukrot, hiszen a rostban, fehérjében és egészséges zsírban gazdag magból készült ital mi lehetne, ha nem szuperegészséges?
Sajnos, mivel a mandulatej előállításához rengeteg mandulára van szükség, sok gyártó ott spórol rajta, ahol csak tud. Lehet, hogy a dobozra írt gluténmentes, kóser, GMO-mentes vagy organikus feliratok meggyőznek, de ha megnézed az összetevőket, korántsem leszel olyan elégedett. A mandulatejhez alapból csak mandulára és vízre volna szükség, ehhez képest a legtöbb terméknek mindössze 2%-át alkotja a mandula. Hogy mi más van benne? Trikalcium-foszfát, napraforgómag lecitin, A-vitamin, palmitát, karragének…
Ezek közül több összetevő is aggodalomra ad okot: például a karragéneket azért használják, hogy elérjék a sűrű, krémes textúrát. Viszont a karregénről tudni kell, hogy bélgyulladásokat okozhat, sőt akár a rák kialakulásában is szerepe lehet. Az A-vitamin palmitát sem kevésbé aggasztó. Ez egy szintetikus vitamin, bizonyítottan rákkeltő. Emellett májproblémákhoz, hajhulláshoz és allergiás reakciókhoz is vezethet.
Mielőtt gondolkodás nélkül pakolnád a kosaradba a mandulatejet, csak mert növényi alapú, és egészségesnek kiáltották ki, vess egy pillantást az összetevőkre, és ha nem vagy biztos bennük, válassz inkább biogazdálkodásból származó mandulatejet!
Forrás: YogiApproved