Egészség

Minden, amit a tejről tudni akartál

Többnyire gyerekkorunk óta úgy tudjuk, hogy a tej tele van kalciummal, ami jó, de a laktózmentes őrület óta sokan inkább tartózkodnak tőle. Végső soron: jó-e nekünk a tej?

Az 1860-as évek óta pasztörizálnak tejet, de a mai napig kérdéses, hogy a tőgymeleg, kezeletlen tej, vagy a boltokban kapható dobozos tesz-e nekünk jobbat.

A tejjel kapcsolatosan amúgy is hajlamosak vagyunk a végletes nézetekre: egyesek napi 1 literrel diktálnák gyerekükbe az egészségesebb csontokért, míg mások egyenesen a rákhoz vezető út első lépcsőjének tartják. De vissza a pasztőrözéshez. Annyi biztos, hogy a hőkezelés során nem vész el a tápanyag – bármilyen sokan hiszik is ezt –, a kétféle tejnek szinte tökéletesen megegyezik a makro- és mikrotápanyag-tartalma. Persze vannak, akik a tejet mint olyat (legyen kezelt vagy kezeletlen) egészségtelennek tartják. Például mert a zsíros tej hizlal – nem hizlal. Diétázók is bátran fogyaszthatják, sőt fogyasszák is, mivel az alacsony kalciumszint is a hízás okai közé tehető.

Minden, amit a tejről tudni akartál

Viszont az is tény, hogy a tejjel kapcsolatos legerősebb hiedelem, miszerint a tej erősíti a csontokat, nem feltétlenül igaz. Ennek ellenére persze a tejben tényleg sok a kalcium, emellett pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is élen járhat. Azt pedig élből érdemes elfelejteni, hogy a tejtől valaki rákos lehet – a szakértők szerint a tej kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, ezért napi fél liter elfogyasztása kimondottan ajánlatos.

Forrás: LifeHack

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top