Egészség

Aggódnod kell a cinkhiány miatt?

Lelkiismeretesen odafigyelsz a vas-, a kalcium- és a fehérjebevitelre, de úgy érzed, valami mégsem oké? Lehet, hogy cinkből sem ártana feltankolnod.
Aggódnod kell a cinkhiány miatt?

 A cinkből nem kell nagy mennyiséget fogyasztanunk, mégis elengedhetetlen, hogy a szervezetünk megfelelően működjön. Segít a sejthártyák egészségének fenntartásában, az enzimek megfelelő működésében, a vércukorszint-stabilizálásában, az anyagcsere helyes lezajlásában, sőt még a hormonrendszer kiegyensúlyozott működésében is. De talán hallottál már hajszépítő és bőr- és körömápoló, valamint hangulatjavító hatásáról is.

 A cink hiányát ugyanakkor nehéz észrevenni, mert a tünetek nem egyértelműek: az ízlelés romlása, az étvágytalanság, az aknék megjelenése, a legyengült immunrendszer, mind jelezhetik ennek a fontos ásványi anyagnak a hiányát.

A leginkább a vegetáriánusoknak, vegánoknak, időskorúaknak, valamint a terhes nőknek ajánlott fokozottan figyelniük, nehogy cinkhiány alakuljon ki náluk. Természetesen növényi eredetű ételekben is található cink, mégis az állati eredetűek tartalmazzák természetesen nagyobb mennyiségben – így a vegáknak és vegánoknak a megfelelő bevitelre kell figyelniük. A kismamáknak pedig a magzat egészséges fejlődése és növekedése érdekében javallott a cink elegendő bevitele: az alacsony cinkszint ugyanis koraszüléshez vagy kórosan alacsony születési súlyhoz is vezethet.

És hogy mennyi a megfelelő mennyiség? 19 éven felüli felnőtteknek naponta 8-11 mg az ajánlott adag, terhes kismamáknak 11, szoptatós anyukáknak pedig 12 mg.

Hogy megkönnyítsük a növényi alapon étkezők dolgát, íme, pár cinkforrás, amit vegák is fogyaszthatnak: 

  • csicseriborsó
  • lencse
  • mandula
  • napraforgómag
  • chiamag
  • zabkása
  • tökmag
  • tofu
  • kesudió

Forrás: Care2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top