Egészség

Melyik az egészségesebb: a quinoa vagy a barna rizs?

Most a végére járunk, hogy valóban megéri-e a quinoa körüli felhajtás, és tényleg egészségesebb-e, mint a barna rizs.

 Aki odafigyel az egészséges étkezésre, az már rég letett a fehér rizsről. Na igen, de mire cseréljük a sima rizst? Sokan egyszerűen a barnára váltottak, míg mások a quinoára esküsznek. Most összehasonlítjuk a kettőt, hogy megtudjuk, melyik az egészségesebb választás.

A quinoát pár éve szinte mágikus imádat légköre övezi, a barna rizsnek viszont elég hamar leáldozott a csillaga. Csak arról lenne szó, hogy nem olyan “szexi”, mint a dél-amerikai nevű quinoa, vagy tényleg nem ér fel az egzotikus gabonához?

Melyik az egészségesebb: a quinoa, vagy a barna rizs?

Egy csészényi főtt quinoában alig van több fehérje, mint ugyanannyi barna rizsben. Az előbbiben 8 g, míg utóbbiban 5 g található. A quinoa rosttartalma is magasabb, de a különbség itt is elenyésző: egy csésze quina 5, míg egy csésze barna rizs 3,5 g rostot tartalmaz. A szénhidráttartalmat tekintve a quina tűnik jobb választásnak, egy csészényiben 39, míg a rizsben 45 g található. Ha egy pillantást vetünk a kalóriatartalmukra, újfent alig látunk eltérést: a quinoa 222, míg a barna rizs 216 kalóriát tartalmaz csészénként.

Igaz, hogy a quinoában több a magnézium és a vas, a barna rizs viszont szelénben győzedelmeskedik. A kalcium értéke pedig nagyjából mindkettőben ugyanannyi. A dietetikusok szerint tehát ki-ki válasszon ízlése (és pénztárcája, hiszen a quinoa jelentősen drágább) szerint, hiszen a tápanyagokat tekintve nem találunk sok különbséget a két teljes kiőrlésű gabonafajta között.

 Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top