nlc.hu
Egészség
Halálosan mérgező könyveket találtak egy dán könyvtárban

Halálosan mérgező könyveket találtak egy dán könyvtárban

Három kötetet is találtak egy dán könyvtárban, melyekről kiderült, hogy érintésük hosszú távon akár halálos is lehet. A 16–17. századi könyvekről véletlenül derült ki szörnyű titkuk.

Halálos könyveket rejt a University of Southern Denmark egyetemi könyvtára, ahol a kutatók három mérgező kötetet fedeztek fel a középkori gyűjteményben. A tudósok elrejtett írást kerestek a könyvek borítóin, ehelyett arzént találtak.

A borítókat röntgensugár-fluoreszcens vizsgálatnak vetették alá, hátha előbukkannak a borító titkai a vastag zöld festékréteg alól, ám az eredmény őket is meglepte. Titán- és vasoxid-rétegek vizsgálata közben kiderült, hogy a zöld pigmentek arzént tartalmaznak.

Forrás: University of Southern Denmark

Az arzén pedig a világ legmérgezőbb anyagainak egyike, rákot vagy akár közvetlenül halált is okozhat. Mérgező tulajdonságain az idő nem változtat, így a négyszáz éves könyvek ugyanolyan mérgezők, mint kiadásuk pillanatában.

A Conversation megjegyzi, hogy a házi antikváriumok értékesebbnek tűnő darabjait ezentúl érdemes kesztyűben lapozgatni, nehogy káros következményei legyenek az olvasgatásnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top