Egészség

Gyógyszerhiányt idézhet elő a Brexit a brit kórházakban

Hiány támadhat a brit kórházakban gyógyszerekből, ha Nagy-Britannia megfelelő megállapodás híján távozik az Európai Unióból – figyelmeztettek kedden közzétett levelükben a brit egészségügy beszállítói.

Levelüket az országos egészségügyi rendszer vezető tisztségviselőinek címezték, de annak tartalmából részletek szivárogtak ki a sajtóba.

„A teljes gyógyszerellátási láncolatot érintheti, ha Londonnak nem sikerül egyezségre jutnia Brüsszellel” – írta Chris Hopson, a brit egészségügy beszállítócsoportjának vezetője. Hozzátette, hogy a kudarc ráadásul munkaerőhiányt is okozhat az egészségügyben, amelyben sok nem brit EU-állampolgár dolgozik.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi: brit üzleti körök már korábban is figyelmeztettek arra, hogy a megállapodás nélküli Brexit súlyos következményekkel járhat a kereskedelemtől kezdve a turizmuson át a kikötői ügyintézés feltorlódásáig, az élelmiszer-drágulástól a légi közlekedés akadozásán át a gyógyszerellátási problémákig.

A brit kormány – hangoztatott álláspontja szerint – bízik a megállapodás létrejöttében, de felkészül minden eshetőségre. Jeremy Hunt külügyminiszter legutóbb úgy fogalmazott, hogy a kudarc esélye „nem elhanyagolható” mértékű.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top