Egészség

Erre kell figyelned, ha ki szeretnéd aludni magad az ünnepek alatt

Egy alvásszakértő elmondta, mit kell észben tartanunk karácsonykor.

Végre itt a karácsony! Ötnapos hétvége, ajándékbontogatás, pihenés az otthon melegében… Gondoltad volna, hogy sokaknak éppen ebben az időszakban van gondjuk az alvással? Elmondjuk miért!

A karácsonyi időszakban egymást érik a különböző, éjszakába nyúló ünnepségek, folyton későn érünk haza, rendszerint alkoholt is fogyasztunk, rengeteget eszünk, ez pedig teljesen megzavarja a testünk működését. Emiatt rosszul alszunk, pedig az ötnapos hétvége a pihenésről (is) kellene hogy szóljon!

A Yahoo megszólaltatott egy alvásszakértőt, aki pontokba szedve adott tanácsokat arról, hogyan aludjuk ki magunkat a karácsonyi időszakban is. Cheryl Fingleson szerint ez azért is fontos, mert a december végi dőzsölésnek jellemzően januárban isszuk meg a levét!

1. Tartsuk meg a rutint

Fingleson szerint a legnagyobb hiba, amit az ember ilyenkor elkövet, hogy teljesen elhagyja a megszokott, hétköznapi rutint. Ilyenkor nem sportolunk, viszont gyakran nagyon későn fekszünk és nagyon későn is kelünk. Pedig a testünknek szüksége van a rutinszerű életmódra. Emiatt a szakértő szerint jobb, ha egy héten legfeljebb kétszer maradunk ki sokáig, és ilyenkor is a megszokott időpontra állítjuk az ébresztőt.

Thinkstock

2. Ne vigyük túlzásba az alkoholt

Köztudomású, hogy az alkohol megzavarja az éjszakai pihenést. Ezért fontos, hogy lehetőleg 4 órával a lefekvés előtt már ne fogyasszunk alkoholos italokat. Ha mégis így teszünk, igyunk meg minden egyes pohár után két pohár vizet, és lehetőleg kerüljük a magas cukortartalmú alkoholos italokat. Így elkerülhetjük, hogy másnap kialvatlanul ébredjünk.

Thinkstock

3. Figyeljünk oda, mennyit eszünk az ünnepi kosztból

Karácsonykor szinte mindenki felszed egy kis ünnepi túlsúlyt. Ez azért van, mert egyszerűen nem figyelünk oda rá, hogy ne együnk többet a kelleténél. Az alvást is megzavarhatjuk azonban a nagy zabálással, például ha túl későn állunk neki a vacsorának. A szakértő szerint lefekvés előtt két órával már nem szabadna ennünk, de még jobb, ha inkább ebédidőre időzítjük a legnehezebb fogásokat, este pedig már csak egy könnyű salátát fogyasztunk. Hiszen nem könnyű úgy aludni, hogy a testünk minden erejével az emésztésen dolgozik!

Thinkstock

4. Ne tömjük tele magunkat édességekkel

Törvényszerű, hogy ha sok cukrot eszünk, rosszabbul fogunk aludni. A cukorfogyasztás ugyanis rossz hatással van a melatonin nevű hormon termelésére, ami az alvási ciklusunkat irányítja. Tudjuk, karácsony környékén nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy túl sok édességet fogyasztunk (elvégre „mit számít már még egy szaloncukor?”), mindenesetre érdemes figyelni, mennyi cukrot eszünk. És arra is, mikor: a szakértő szerint az édességevést is érdemes felfüggeszteni két órával a lefekvés előtt.

Thinkstock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top