Egészség

Nem tudsz aludni? Ezt edd lefekvés előtt, és könnyen jön az álom

Az álmatlanságnak több oka is lehet. Ezekből az egyik a táplálkozás. Nem mindegy ugyanis, hogy közvetlenül lefekvés előtt mit eszünk. Hiszen ha valami nehezen emészthetőt fogyasztunk, az bizony könnyen álmatlansághoz vezet.

A rossz alvás, az álmatlanság többféle okra vezethető vissza. Pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nélkülözhetetlen egészségünk, fizikai és mentális jólétünk szempontjából. A kialvatlanság gyengíti az immunrendszert, koncentráció- és memóriazavart okozhat. Az okok között valamilyen betegség, vagy lelki probléma állhat. Ha tehát kizárhatjuk, hogy a stressz vagy szorongás okozná a nehézkes elalvást, vagy az állandó megébredést az éjszaka közepén, akkor az ok valószínűleg a vacsora összetételében keresendő.

Evés vagy alvás?

A válasz természetesen az, hogy mindkettő. Persze nagyon nem mindegy, hogy mikor eszünk és mit. Lehetőleg lefekvés előtt 2-3 órával együnk vacsorát. Fontos, hogy bármilyen fogyókúrát vagy diétát követünk is éppen, üres gyomorral, korgó hassal ne próbáljunk meg lefeküdni. Így nehezen megy majd az elalvás.

  • A legjobb ilyen esetben is a kiegyensúlyozott táplálkozás (lefekvés előtt 3-4 órával). Tartalmazzon szénhidrátot (50%), fehérjét (40%) és zsírt (10%) is. A zsír inkább olajos magvakból származzon.
  • A lefekvés előtti egy órában fehérjét együnk inkább: tojás, hal, zöldségek
  • A gyümölcsöt kerüljük, mert gyorsan elhasználódó szénhidrátnak számít
  • A lényeg, hogy lehetőleg alacsony glikémiás indexű ételt együnk
  • Egész napra elosztva igyunk meg legalább 2,5-3 liter vizet, lefekvés előtt elég egy kis pohárral

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top