nlc.hu
Egészség
Szívproblémákat okozhat, ha valakinek rossz főnöke van

Szívproblémákat okozhat, ha valakinek rossz főnöke van

Még mindig szív- és érrendszeri betegségben halnak meg a legtöbben világszerte.

Az International Journal of Environment Research and Public Health legújabb tanulmánya szerint a rossz munkahelyi légkör, főként a bizalmatlan és stresszes környezet nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

A bizalmatlanság elősegíti a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és diabétesz kialakulását is. A világ vezető haláloka az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint: a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szívinfarktus és a stroke.

A szakértők szerint a stresszes munkahely és a kiégés nem csupán kellemetlenség, hanem életveszélyes, nem véletlenül minősítették betegségnek még májusban a burnout szindrómát, magyarul kiégést.

A most publikált tanulmány elsősorban a munkahelyi stresszre koncentrált. Négyszázezer amerikai munkavállaló adatait vizsgálták, és azt találták, hogy azoknál, akik bizalmatlan légkörben dolgoznak, nagyobb arányban alakult ki magas vérnyomás, többen dohányoznak, sokan lettek cukorbetegek, gyakoribb közöttük az elhízás és a magas koleszterinszint.

A dolgozók elmondásából az is kiderült, hogy ezért a bizalmatlan munkahelyi légkörért általában a főnök felel, az ő viselkedésével van közvetlen összefüggésben.

(via)

(Kiemelt kép: illusztráció, iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top