Egészség

Gyíkokéra emlékeztető izmokat találtak emberi magzatokban

Ezzel az evolúció valószínűleg legősibb maradványát fedezték fel.
a magzatok között is rendeznek már szépségversenyt

A kézben egy időre kialakulnak, majd születés előtt többségükben eltűnnek a gyíkokéra emlékeztető extra izmok. Azt azonban a tudósok sem tudják, hogy az emberi szervezet miért építi fel, majd tünteti el ezeknek az extra izomstruktúráknak a többségét – írja az MTI a Development című tudományos lapra hivatkozva.

Az extra izmokat a kutatók 7–13 hetes magzatokról készített 3D-s felvételeken fedezték fel. Olyan is előfordulhat azonban, hogy a születés után is megmaradnak az ősi izmok, és ez olykor a végtag deformitásával függ össze. A tanulmány vezető szerzője szerint felfedezésük segíthet megérteni ezeket a születési rendellenességeket.

 „A hüvelykujjunk felé sok izom vezet, ezért tudunk vele nagyon pontos mozdulatokat végrehajtani, a többi ujjhoz vezető izmok közül azonban sokat elveszítettünk. Az evolúció során nem volt rájuk nagy szükségünk” – mondta Rui Diogo, az amerikai Howard Egyetem kutatója.

A szakember szerint az ősi kézizmok időleges fennmaradása meglepőbb, mint más evolúciós maradványok: a vakbélnyúlvány, a bölcsességfogak vagy a farokcsont megmaradása.

„Mintegy 250 millió éve veszítettük el ezeket az izmokat. Egyetlen kifejlett emlős, patkány vagy kutya sem rendelkezik velük” – magyarázta a kutató.

(via MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top