Egészség
Szponzorált tartalom

Fújjunk a náthára (x)

Orrfolyás, tüsszögés, láz, hidegrázás – sajnos mindenki számára ismerős a jellemzően téli időszakban felbukkanó tünetegyüttes.

Leginkább pedig akkor esünk kétségbe, ha a betegség a a gyerekünket támadja meg: azonnal szeretnénk megtalálni azt a gyógymódot számára, ami enyhíti kellemetlen panaszait.                                                                 

A legkisebbeknél bágyadtság, étvágytalanság és sírás jellemzi a nátha klasszikus tünetei mellett, hogy baj van, kezelést igényel a betegség. Ilyenkor legelőször azt kell megállapítani, hogy a probléma milyen eredetű, ugyanis lehet fertőzéses (vírusos, bakteriális, ritkán gombás), allergiás (szezonális, egész éven át tartó, kevert, foglalkozási) vagy egyéb eredetű (pl. túlzott orrcsepphasználat, vagy egyéb gyógyszer okozta, felnőtteknél terhességi).

A vírusos eredetű nátha 7-10 napon belül gyógyulhat, bakteriálisnál a tünetek 10 napnál tovább is fennállnak. Allergiás náthánál pedig akár állandósulhatnak is a tünetek. Mindezek mellett figyelembe kell venni a hajlamosító tényezőket, ami lehet a szervezet védekezőképességének zavara, orrsövényferdülés vagy orrmandulatúltengés.

Vírusos eredetű nátha esetén javasolt az orrváladék alapos és gyakori eltávolítása, ami történhet például orrfúvással, orrmosással vagy csecsemők esetében orrporszívózással. Ezáltal az orrjáratok szabaddá válnak, a tünetek és panaszok csökkennek, valamint a gyulladás terjedésének lehetősége is korlátozódik. Emellett még használhatunk nyákoldót, köptetőt, vitaminkészítményeket, szükség esetén láz- és fájdalomcsillapítót is. Mindemellett természetesen javasolt még az ágynyugalom.

Bakteriális eredetű nátha esetén a diagnózis felállítása a klinikai kép és a tünetek alapján általános fül-orr-gégészeti vizsgálat keretében történik. A terápiában az orrcseppek, orrspray használata mellett az antibiotikum alkalmazása áll az első helyen.

Az orrváladék rendszeres eltávolításával megelőzhetők a másodlagos betegségek is, melyek gyakran az orrban és az arc üregeiben rekedt váladék szövődményeként alakulnak ki, mint például középfül- vagy arcüreggyulladás, de előfordulhat hörghurut, tüdőgyulladás is. A pangó nyák ugyanis tökéletes táptalajt biztosít a kórokozók felülfertőzése számára. Elengedhetetlen tehát az orrváladék folyamatos és alapos eltávolítása.

Tengervizes segítség

Kialakult nátha esetében rendkívül fontos az orrváladék fellazítása, hogy orrfújással, gyermekek esetében orrszívással a váladék könnyedén eltávolítható legyen. Az Aqua Maris® Baby tengervizes orrspray megkönnyíti a váladék kiürítését, közben táplálja és nedvesen tartja a nyálkahártyát. Az ásványi sókban és nyomelemekben gazdag tengervizet tartalmazó spray fontos szerepet tölt be az orrnyálkahártya egészséges állapotának fenntartásában, ami elősegíti a felső légutak megfelelő működését. Segíti az orrdugulás megszüntetését, és az orrnyálkahártya hidratálását, regenerálását, és már 15 napos kortól mindennapos használatra is alkalmas.

  • A nátha világszerte az egyik leggyakoribb megbetegedés.
  • Gyermekeknél akár 7-10 alkalommal is előfordul évente, így elmondható, hogy ez a gyermekkor legjellemzőbb betegsége.
  • Minél kisebb a gyermek, a nátha tünetei annál súlyosabbak.
  • Felnőttkorban évente átlagosan 2-4 alkalommal szenvedünk náthától.
  • Mintegy 200-300 alkalommal esünk túl náthafertőzésen, és emiatt akár 2-3 évet is betegen töltünk életünk során.
  • A nátha gyógyítására Magyarországon évente közel 5 millió doboz orrcseppet használunk, amely 55 ezer liternek felel meg, és összességében mintegy 6 milliárd forintot költünk erre.

www.aquamaris.hu

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top