Egészség

Németországban is megjelent a koronavírus, a tudósok versenyt futnak az idővel

A bajorok egy megbetegedést jelentettek. Közben Szlovákia válságstábot hívott össze a reptérellenőrzés miatt. Idehaza egyelőre nincs érvényben rendkívüli intézkedés.

A bajor egészségügyi minisztérium hétfő éjjeli közlése szerint Münchentől 30 kilométerre délnyugatra lakik a beteg férfi. Állapota stabil. Hogy járt-e Kínában, azon belül pedig Vuhan városában, a koronavírus-járvány gócpontjában, azt nem tudni – írja az MTI.

Időközben kiderült, hogy Kanadában immár ketten fertőződtek meg bizonyítottan a kórokozótól. Eddig csak egy férfit támadott meg a betegség, aki Vuhanból tért vissza, hétfőn azonban bebizonyosodott, hogy megfertőzte a feleségét. Közös háztartásukban más nem lakik.

Az Egyesült Államok kormányzata ugyancsak hétfőn már egész Kínára szólóan eltanácsolta állampolgárait az utazástól. Addig csak Vuhant és környékét ajánlotta elkerülni. Az Egyesült Államokban öt bizonyított koronavírusos megbetegedést jelentettek eddig.

Ugyancsak néhány esetről számolt be Dél-Korea, Tajvan, Nepál, Vietnám, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Franciaország és Ausztrália.

A koronavírus tünetei, terjedése (MTI grafika)

A kukából szedik ki a használt szájmaszkokat

Az RTL Híradójának egy Vuhanban élő magyar arról számolt be, hogy az üzletek polcairól elfogytak a fertőtlenítőszerek, több helyen nincs szájmaszk sem, sokan a kukából szedik ki a használt példányokat, ezért a hatóságok arra kérik a helyieket, hogy mielőtt kidobják a maszkot, vágják félbe, nehogy valaki kivegye a kukából, mert az fokozhatja a vírus terjedését.

Mindeközben Szlovákiában válságstábot hívott össze a kormányfő, ellenőrzik a repterek, a határátkelők és a kórházak felkészültségét.

Magyarországon egyelőre nincs érvényben rendkívüli intézkedés. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint itthon nincs érintettje a koronavírusnak. az RTL kérdésére azt közölték: folyamatosan figyelik a fejleményeket, és rendkívüli intézkedés bevezetése idehaza sem kizárt, de egyelőre nem tartják indokoltnak.

Lesz-e ellenszer?

Az Index szerint a tudósok versenyt futnak az idővel. Habár tán még nem is volt vírus, amiről ilyen gyorsan ennyi mindent sikerült megtudni, mégis félő, hogy ez sem lesz elég a halálos világjárvány megelőzésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top