Egészség

Már Európában van a koronavírus-járvány epicentruma

Egyre rosszabb a helyzet a kontinensen, már van halálos áldozat az osztrákoknál és a lengyeleknél is.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtökön bejelentette: Kína túl van a koronavírus-járvány tetőpontján. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt hónapban úgy értékelte, hogy a járvány január 23. és február 2. között tetőzött, azóta folyamatosan gyengül.

Egy gyógyult koronavírusos beteg hagyja el a kórházat Vuhanban, a járvány gócpontjában (Fotó: Stringer/Getty Images)

Egy gyógyult koronavírusos beteg hagyja el a kórházat Vuhanban, a járvány gócpontjában (Fotó: Stringer/Getty Images)

Európában viszont mind rosszabb a helyzet. Olaszországban csütörtök reggelre egy nap alatt csaknem kétszázzal, 827-re emelkedett a ragály halálos áldozatainak száma, a bizonyítottan a kórtól fertőzötteké pedig több mint kétezerrel 12.462-re nőtt.

Németországban csütörtök délig 2155 fertőzést tartottak számon a tartományi egészségügyi minisztériumoktól származó adatok nap közbeni összesítése alapján, ez 613 esettel több az egy nappal korábbi 1542-nél. Az esetek legnagyobb részét, 909 fertőzést Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A járványban 4 ember halt meg. 

Ausztriából csütörtökön koronavírus okozta halálesetet jelentettek, az elsőt. Bécsben hunyt el egy 69 éves nő. Az országban 302 fertőzöttet tartanak nyilván. Lengyelországban ugyancsak csütörtökre meghalt Poznanban az első koronavírusos beteg, egy 57 éves nő. Az országban 47 fertőzöttről tudnak. Spanyolországban a regisztrált koronavírus-fertőzések száma 2968, a halálos áldozatoké 84. Eddig 189 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.
Norvégiában csütörtöki bejelentés szerint bezárják az összes iskolát és óvodát a járvány miatt, követve Dánia példáját.

Iránban csütörtökre 75-tel emelkedett a vírusfertőzés halálos áldozatainak száma, így immár 429 halottja van az országban, a fertőzöttek száma pedig meghaladja a 10 ezret. Algériából is halálesetet jelentettek csütörtökön, szintén az első koronavírusost. Ott is egy nő az áldozat. Az észak-afrikai országban 24 fertőzött van.

Afrika 54 országából 12-ben van koronavírusos fertőzött, összesen valamivel több mint száz.

Ami a világ egészét illeti, eddig mintegy 4700 ember halt bele a ragályba, a bizonyítottan a kórtól fertőzöttek száma valamivel több mint 128 ezer. A pontos számadatokat a koronavírussal kapcsolatban itt lehet követni.

(MTI)

A legfrissebbek a koronavírusról az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top