nlc.hu
Egészség
Pánik Várpalotán: kiment vásárolni a karantén alatt tartott család

Pánik Várpalotán: kiment vásárolni a karantén alatt tartott család

Sokan nem értik, mi a különbség a megelőző és a gyógyító intézkedés között.
Karanténba helyezett család

A különleges helyzet sajnos jó táptalaja a gyanakvásnak, előítéleteknek és kirekesztésnek – ezt mutatja egyre több hazai eset is.

A hatóságok azt kérik a külföldről hazatérőktől, hogy két hétig vonuljanak önkéntes karanténba akkor is, ha egyáltalán nincsenek tüneteik. Ezt sokan nehezen tartják be, de a tapasztalatok szerint még aki betartja, az  is számíthat ferde tekintetekre.

Várpalotán például a szomszédok bejelentették a rendőrségen, hogy egy hatósági karanténban elhelyezett, Tirolból hazaérkezett család elhagyta otthonát. „Több lakó is látta, hogy fogták magukat, és elmentek egy bevásárlóközpontba – nyilatkozta a Tv2 Tények című műsorának egy szomszéd. – Mi tartunk ettől a lépcsőházban lakó idősek és gyerekek miatt. Szóltunk a rendőrségen, hogy megszegték a karantént.” A család ezt állítólag tagadta a rendőröknek.

Még furcsább események zajlanak Lovászpatonán, ahol egy huszonegy éves fiú Ausztriából érkezett haza, és azóta szigorúan az otthonában tartózkodik – piros cédulás kapu mögött. Bár a jelzés csak annyit jelent, hogy a házban megfigyelés alatt álló személy lakik, apja szerint a környéken lakók megbélyegezték a fiát. „Mi is csak telefonon tartjuk vele a kapcsolatot. Csak akkor nyugodtunk meg, amikor már hazaért. A lakást kitakarítottuk, és ételhordóban viszünk neki ennivalót. Sajnos a faluban így is azt hiszik, hogy vírusos, pedig ez csak egy megelőző intézkedés.

Szavait alátámasztotta egy nyilatkozó szomszéd: „Őszintén megmondom, hogy nem örülök, mert négy kisgyerek van a házban. Most nem engedem ki őket az udvarra.

A Tények egy pszichológus szakértőt is megszólaltatott: Gyarmati Rita szerint ez a helyzet eleve megviselheti az embereket, mert elvesztik a biztonságérzetüket. „Ezért fontos, hogy a környezet hogyan áll a kialakult helyzethez.

Forrás: Tv2, Tények

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top