Egészség

30 kilót fogyott a háromgyerekes Anikó, most futóversenyekre jár

Bereczné Anikó 33 éves, háromgyermekes édesanya, aki rengeteg ember számára példaként szolgál, hogyan lehet elszántsággal, akaraterővel hatalmas és látványos sikert elérni. Megosztotta velünk nagy fogyásának történetét.

3XL-es ruháktól indult

Anikó lánykorában nem küzdött súlyproblémákkal. Első terhessége során viszont 30 kiló túlsúly szaladt fel rá. Az első két gyerekemnél nagyon elvesztem az anyaszerepben. Most, utólag már látom ezt. Akkor nem jelezte senki ezt nekem, de jobb is, mert valószínűleg nem esett volna jól, és kellett a saját felismerés. A harmadik gyerek után tudatosult bennem, hogy ez nem mehet így tovább” – meséli a kezdeteket. Férje terepfutó akadályversenyeken vett részt, miközben ő 3XL-es ruhák között válogatott, és érezte, hogy nincs ez így rendben. Sőt azon kapta magát, hogy olykor ő maga sem bírja a tempót saját gyerekeivel, hiszen a túlsúly akadályozta a megfelelő mozgásban és aktivitásban is. 2018 januárjában kezdett bele az életmódváltásba, és alig 1 év alatt 30 kilót sikerült leadnia.

Anikó nem mert kimenni az utcára mozogni, mert félt, hogy ki fogják nevetni (Fotó: magánarchívum)

Anikó nem mert kimenni az utcára mozogni, mert félt, hogy ki fogják nevetni (Fotó: magánarchívum)

Nem mert kint sportolni

„Férjem volt a fő motiváció. Pontosabban az, hogy nagyon szerettem volna elindulni vele egy spartan race versenyen. Ennek érdekében kőkeményen betartottam, hogy se lisztet, se cukrot nem ettem, kizárólag speciális termékeket fogyasztottam. Nem olyan diétát kerestem, amiben csodabogyók ígérik a fogyást, hanem azt akartam kialakítani, ami hosszan fenntartható. Nem kértem senkitől táplálkozási tanácsokat, de hamar elkezdett látszani az eredmény, szépen pörögtek le a kilók.” A következő állomás a sport volt. Ez okozta Anikó számára a nagyobb kihívást. Elmondása szerint nem mert kimenni az utcára mozogni, mert félt, hogy ki fogják nevetni. Inkább otthon edzett. És mivel szerencsére volt futópadjuk, ezt kezdte el használni. Eleinte gyaloglással, a futást pedig fokozatosan vezette fel. „Száz méterekről van szó, amikor azt mondom, hogy lassacskán emeltem meg a távot. De a fokozatosság jól működött. Egy idő után pedig az étkezés is. Az első időszak ugyanis nehéz volt abban is, mivel nagyon édesszájú vagyok, és imádtam a kenyeret és tésztát. Mégsem ’ette félre’ elszánt maradtam és kitartottam, meg is látszott az eredménye. Más, amikor cukormentes csokit eszel, hiányoztak a jó, hazai ízek is anyukámtól. De amikor már kialakítottam az új életmódom, belefért azt is, hogy alkalmanként becsússzon pár megszokott falat. Nem volt ezek miatt lelkiismeret-furdalásom. Tudtam, hogy az ilyesmi csak pillanatnyi állapot”.

Nem olyan diétát kerestem, amiben csodabogyók ígérik a fogyást, hanem azt akartam kialakítani, ami hosszan fenntartható (Fotó: magánarchívum)

Nem olyan diétát kerestem, amiben csodabogyók ígérik a fogyást, hanem azt akartam kialakítani, ami hosszan fenntartható (Fotó: magánarchívum)

Inspirálni akar

 „Néztem az inspiráló embereket a közösségi oldalakon, az ő fotóikat, és ez nagyon biztató volt. Ezért döntöttem később én is úgy, hogy megmutatom másoknak: igenis el lehet érni látványos eredményeket, csak elhatározás és elszántság kell hozzá.” És hogy hogyan alakult a kezdetek után a sportélet? Idővel egyre nagyobb élményt adott számára a mozgás, elkezdett csoportos órákra is járni, sőt tavaly megválasztották a Futni Szép versenyek márkanagykövetének. A titok szerinte az elhatározáson és a következetességen túl az volt, hogy folyamatosan figyelte, mit és hogyan jelez a teste. Na és persze a a fokozatosság. Most már nevetve meséli, milyen gondolatok jártak a fejében, amikor először merészkedett le tornázni mások közé. „Azt gondoltam, hogy mialatt a többiek simán meg fogják csinálni a feladatokat, addig én a háttérben majd meghalok. De abszolút pozitív élmény volt, és rájöttem, egyáltalán nem foglalkozik senki velem. Javasolni tudom másoknak is, hogy több sportot is próbáljanak ki. Ez a fogyásban is segít, és élményt is ad.” – teszi hozzá. Most azonban persze mások lettek a körülmények, hiszen a járvány kapcsán mindannyian változtattunk az életünkön, és Anikó is így tett. „Könnyen beszélek persze, hiszen van itthon futópadunk. De meghoztam azt a döntést, hogy nem megyek most ki a szabadba sem, hanem inkább itthon folytatom az edzést. Nem szeretnék begyűjteni most még egy megfázást sem, ne legyen ezzel gondja az orvosoknak, a családomnak pedig végképp ne.” Az edzések pedig az életét is másképpen kell rendszereznie neki is, mint sok más anyukának. Nem szeretné tőlük elvenni az időt, igyekszik minél többet foglalkozni velük, és aktívan tartani a nagyszülőkkel is eközben a kapcsolatot, persze most virtuálisan.

Fotó: magánarchívum

Fotó: magánarchívum

Tanácsként, úgy látja, a mostani helyzetben elsősorban megint az étkezésekre érdemes helyezni a hangsúlyt. Persze az otthoni mozgás mellett. „Nehéz időszak ez. Mindannyiunknak az. De biztos, hogy sok szempontból fegyelemre tanít mindannyiunkat. Életemben először találkozom ilyen szituációval, ahogyan sokan mások is. Bízom benne, hogy mindannyian felnövünk a feladathoz. Ha pedig a fogyás oldaláról nézem a dolgot, úgy gondolom, nem a liszt és a cukor érdemes a tankolásra. Inkább tojás, hús, rizs és zabpehely az, amit én beszereztem. A kenyeret itthon sütöm, teljes kiőrlésű lisztből, a gyerekek is azt eszik, bár nem tiltom őket az édességektől sem. A nassolnivaló viszont lehet egészséges is. Például aszalt gyümölcs, vagy természetes alapanyagokból készült sütemények. És persze érdemes kipróbálni a sok csoportos órát is szerintem, amik most online egyre nagyobb számban elérhetők.”

Inspiráló fogyások!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top