Egészség

Úgy néz ki, nem vált be a csodaszernek beharangozott gyógyszer a koronavírus ellen

Nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy a klorokin nevű szer hatásos lehet a koronavírus ellen, de úgy tűnik, inkább árt, mint használ.
Hidroxi-klorokin tabletták

Nincs kézzelfogható gyógyhatása a hidroxi-klorokinnak a koronavírusos betegek kezelésében, állítják egy friss amerikai tanulmány szerzői. A klorokin az a szer, amelyet elsősorban malária kezelésére használnak, és nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy a COVID-19 ellen is beválik.

A Virginia Egyetem és a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) által támogatott új kutatást 368 koronavírusos betegen végezték, amerikai veteránokat kezelő kórházakban. A páciensek közül voltak, akik csak hagyományos vagy azithromycin antibiotikummal kiegészített kezelést kaptak, és voltak, akiknek klorokint is adtak – írja az AP hírügynökség nyomán az Index.

A klorokinnal is kezelt betegek 28 százaléka belehalt a betegségbe, míg azok között, akik nem kaptak a klorokinból, csak 11 százalék volt az elhunytak aránya. A klorokint és azithromycint is kapó betegek 22 százaléka halt meg, de ők kevesen voltak, ezért ezt az eredményt nem igazán lehet figyelembe venni.

A kutatási eredmények egyelőre nem estek át szakmai lektoráláson, tudományos szaklapban még nem jelent meg a tanulmány. Ezért tudományos szempontból még nem tekinthető ellenőrzött eredménynek. Ugyanakkor korábbi kutatások szerint sem jó a COVID-19 ellen a gyógyszer.

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top