nlc.hu
Egészség
Félig lebénult férfit küldtek haza a kórházból, 12 órával később meghalt

Félig lebénult férfit küldtek haza a kórházból, 12 órával később meghalt

A járványügyi helyzet miatt hazaküldtek egy 72 éves férfit az Orosházi Kórházból. Fél nappal később meghalt.

Április 21-én délelőtt küldték haza az Orosházi Kórházból azt a 72 éves, Alzheimer-kórban szenvedő és bal oldalára lebénult férfit, aki 12 órával később elhunyt. Az idős betegnek azért kellett elhagynia a kórházat, mert a koronavírus-fertőzöttek fogadása miatt több ágyat kellett felszabadítani a rehabilitációs osztályon, ezért oda nem kerülhetett át a neurológiai osztályról.

Az Index számolt be róla, hogy a férfinál három éve Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Egészségi állapota folyamatosan romlott, de képes volt egyedül enni és kikelni az ágyból. Április 11-én szombaton agyi infarktust kapott és bal oldalára teljesen lebénult. Ekkor mentővel az Orosházi Kórház sürgősségi osztályára vitték, onnan került aztán a neurológiára. A lapnak az idős férfi élettársa számolt be róla, hogy április 20-án hívták őt a kórházból azzal, párját haza fogják küldeni.

Orosházi Kórház

Demonstráció az Orosházi Kórház előtt, 2015-ben (Fotó: MTI / Rosta Tibor)

Bár a zárójelentés szerint Nagyné Kiss Mária élettársa „kielégítő általános állapotban” volt, a nő úgy fogalmazott, a párját hazaküldték meghalni. Mária este még tisztába tette párját, fél 11 körül próbálta átforgatni a férfit. Ekkor vette észre, hogy szájából véres váladék folyik. Miután élettársa semmire nem reagált, kihívta a mentőket, akik fél óráig próbálták újraéleszteni, sikertelenül. 

Az Index cikkére az Orosházi Kórház is reagált. Azt írták, „a beteg hazabocsátása előtt aktív kezelést már nem igényelt. A bent fekvés során a hozzátartozó jelezte, hogy az ápolási osztályon történő elhelyezéstől elzárkózik. Ezt követően bocsátottuk haza.” Hozzátették, ők nem tartoznak a kifejezetten a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézmények közé. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának utasítása alapján április 15-ig kellett a kórházi ágyak minimum 60 százalékát szabaddá tenni. Később a rendeletet úgy módosították, hogy április 19-ig tegyék szabaddá a kórházak közfinanszírozott ágykapacitásának 50 százalékát, ami a „következő ütemben” 60 százalékra emelkedik. Ez összesen 39 500 ágyat jelent.

Legfrissebb hírek a koronavírusról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top