Egészség

Új és súlyos gyerekbetegség ütötte fel a fejét, valószínű a koronavírushoz köthető

A potenciális halálos megbetegedés fő tünetei a hasfájdalom, az emésztőrendszeri panaszok, valamint a szívgyulladás.

Valószínűleg a koronavírushoz köthető, hasfájással és szívproblémákkal járó, potenciálisan halálos megbetegedésről tájékoztatta a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) az ország orvosait, kérve őket arra, hogy azonnal küldjék kórházba azokat a gyerekeket, akiket ezzel diagnosztizáltak – írja a Guardian cikke alapján az Index.

A potenciális halálos megbetegedés fő tünetei a hasfájdalom, az emésztőrendszeri panaszok, valamint a szívgyulladás. Fotó: Piron Guillaume on Unsplash

A potenciális halálos megbetegedés fő tünetei a hasfájdalom, az emésztőrendszeri panaszok, valamint a szívgyulladás (Fotó: Piron Guillaume on Unsplash)

A megbetegedett gyerekeket a jelek szerint a toxikus sokk szindróma egy fajtája érinti, ami egyes esetekben annyira súlyos, hogy intenzív osztályon kell kezelni őket, legalább egy alkalommal pedig lélegeztetni is kellett az egyik beteget. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy hány alkalommal tűnt fel a betegség, és azt sem, pontosan mi okozza. A betegségre a toxikus sokk szindróma és az atípusos Kawasaki-szindróma tünetei egyaránt jellemzőek, a vérkép pedig a súlyos COVID-19-ben szenvedő gyerekekére hasonlít. 

A szervezet szerint elképzelhető, hogy egy, a SARS-CoV-2-höz köthető gyulladásos szindrómáról van szó, vagy egy egyelőre ismeretlen, de a fent említett betegségekhez köthető kórokozóról. A levél alapján a fő tünetek a hasfájdalom, az emésztőrendszeri panaszok, valamint a szívgyulladás. Az új betegséget egyaránt diagnosztizálták koronavírusos, illetve nem koronavírusos gyerekeknél, de arra utaló bizonyítékot is találtak, hogy a koronavírus megelőzheti ezt a szindrómát – írja a lap.

Halálos kimenetelről egyelőre nem tudni. Az orvosok kiemelték, a gyerekek továbbra is kevéssé érintettek a mostani járványban, és nagyon ritka az, hogy közülük valaki súlyosan beteg legyen a vírus miatt.

Aktuális koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top