Aktuális

Müller Cecília: Az orvosi maszkok utcai használatát nem javasoljuk

Viseljünk vagy ne viseljünk maszkot az Operatív Törzs szerint?

Újra megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs. Sok szó esett ismét a maszk rendeltetésszerű használatáról, illetve arról, mikor érdemes és mikor nem maszkot viselnünk. Mindeközben Budapest főpolgármestere Bécs mintájára előírta, hogy április 27-től a BKV járatait kizárólag kendővel vagy sállal eltakart arccal vagy maszkban lehet igénybe venni.

Dr. Müller Cecília

Dr. Müller Cecília

Kiss Robert rendőr alezredes elmondta, hét teherszállító járat 16 tonna védőkesztyűt, szájmaszkot szállít Magyarországra a mai napon. A kijárási korlátozás kapcsán beszámolt arról, szombaton 1905 esetben, vasárnap 1726 esetben intézkedtek, 9829-en vannak házi karanténban, ezekben szabálysértéseket is tapasztaltak.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, 2583 fertőzöttet tartanak nyilván, tovább emelkedett az elhunytak száma, az elmúlt napon nyolcan vesztették életüket. 498 fő meggyógyult és távozott a kórházból, vagy szabadult fel az otthoni karanténok alól. Növekszik a kórházban ápoltak száma, jelenleg 931 főt gondoznak kórházakban, 52-en vannak lélegeztető gépen. A fertőzés zárt közösségekben, idősek otthonában, kórházakban terjed elsősorban.

A maszkok kapcsán elmondta, orvosi szájmaszkot békeidőkben is operáló team használ ilyet, hogy a műtött személyt ne tudják megfertőzni. A speciális, FFP3-as maszkok épp ellenkezőleg, a maszkot viselőt védik, mert a beszívott levegőt megszűri a maszk, így a környezetből nem fertőződik meg. Ugyanakkor ez a maszk szeleppel rendelkezik, és nagy mennyiségben fújja ki a levegőt a viselője. Ha nem egészséges személy viseli a maszkot, akkor a kiáramló levegő sokkal nagyobb töménységben kerül a környezetbe, és fertőzi meg az embereket. A saját készítésű maszkról elmondta, nincs bizonyíték a hatékonyságukra. Ha valaki viseli a maszkot, tegye helyesen, szabályosan. Elmondta tovább, az orvosi maszkok utcai használatát nem javasolja, és felhívta a figyelmet arra, maszkviselés nem helyettesíti a távolságtartást és a higiéniás szabályok betartását.

Az Index kérdésére a tisztifőorvos elmondta, az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó, de sokan már meggyógyultak, vagy nem mutattak tüneteket. Beszámolt arról is, jelenleg 25 idősotthonban ütötte fel a fejét a koronavírus-fertőzés, és 64-en hunytak el.

Az Operatív Törzs maszk viseléssel kapcsolatos álláspontjával nem mindenki ért egyet. A Pécs 22-es Körzet Háziorvosi rendelője például ezzel az infografikával hívja fel a figyelmet a maszk viselésének fontosságára:

Aktuális híreink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top