nlc.hu
Egészség

Cukorfogyasztás hatása

Ez történik a testedben, ha nem fogyasztasz többé cukrot

A cukorfogyasztás elhagyásával csak jót tehetsz az egészségednek, ez egyértelmű. És hogy mi is történik pontosan a testedben, ha nem eszel többé cukrot? Rögtön soroljuk.

Mindenekelőtt fontos megkülönböztetni a természetes, vagyis a zöldségekben, gyümölcsökben megtalálható cukrokat a finomított cukroktól, melyek cukornádból vagy cukorrépából készülnek, feldolgozással. Míg a természetes cukrok vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, addig a finomított cukroknak nincs valódi tápértékük, a kalóriatartalmuk viszont magas. A feldolgozott cukrok magas glikémiás indexe gyorsan megnöveli a vércukorszintet a szervezetben, mely azonban rövidesen le is esik. Ez egyfajta hullámvasúthatáshoz vezet. A test a vékonybélben lévő enzimeket használja a cukor glükózzá bontására, viszont ha túl sok cukrot viszel be, felesleges glükóz keletkezik, ami pedig zsírokká alakul és súlygyarapodáshoz, elhízáshoz vezethet. A finomított cukrok fogyasztásának elhagyása mindenképp pozitív hatással lesz az egészségedre és a külső megjelenésedre is, bár számíts rá, hogy a folyamat eleje nem könnyű. Megéri azonban kitartani.

Kristálycukor

A cukorfogyasztás elhagyása mindenképp előnyös (Fotó: Getty Images)

Elvonási tünetek

A kutatások szerint a cukorfogyasztás abbahagyását követően első néhány napban a test elvonási tüneteket produkál, így jellemző a kimerültség, a fejfájás, a tompaság és az ingerlékenység ingerlékenység, de emésztőrendszeri panaszok is jelentkezhetnek. Mivel a cukorfogyasztás jó közérzetért felelős hormonokat, vagyis dopamint és szerotonint szabadít fel az agyban, annak elhagyása után szomorúságot, depressziót is tapasztalhatsz. A tested aztán elkezd alkalmazkodni az alacsony glükóz-, dopamin- és szerotoninszinthez. Körülbelül egy hét elteltével azt veszed majd észre, hogy több energiád van, élénkebb vagy és az ingerlékenységed is múlik.

Szebb bőr

A magas finomított cukortartalmú étrend  gyulladásokat vált ki a bőrben, ami pattanások kialakulásához vezet. Mindemellett rossz hatással van a kollagéntermelésre, ami idő előtti ráncosodást, fakó, megereszkedett bőrt eredményez. A cukorfogyasztás csökkentése, pláne pedig teljes elhagyása azonban a bőrödben lévő elasztin és kollagén megerősödik, a gyulladások pedig múlnak, így kevesebb pattanásod lesz, míg az arcbőröd rugalmasabbá válik.

Jobb alvás

A finomított cukrok fogyasztása negatív hatással van a lassú hullámú, non-REM, vagyis a helyreállító alvásra és a gyors szemmozgásokkal jellemezhető REM-alvásra is. A cukor kiiktatása után néhány héttel azt fogod tapasztalni, hogy ritkábban ébredsz fel éjszakánként, mélyebben alszol, összességében vége jelentősen javul az alvásod minősége.

Fogyás

Ahogy a súlygyarapodást is számos tényező okozza, úgy a fogyáshoz is több kell, mint önmagában a cukor elhagyása. Tény ugyanakkor, hogy ha felhagysz a finomított cukrok fogyasztásával, azzal egy fontos lépést teszel a felesleges kilók leadása felé. Miután abbahagytad a cukrot, a testedben lassan a zsírraktározás is csökkenni kezd, ami súlyvesztést okoz. A folyamat már 1-2 héten belül megindul, de csodát azért nem kell várni. A jelentősebb fogyáshoz kulcsfontosságú a rendszeres testmozgás beiktatása, illetve az is, hogy több fehérjét fogyassz.

via

Ismerd meg jobban a testedet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top