nlc.hu
Egészség

Koronavírus és elhízás

Koronavírus: az elhízottaknál sokkal súlyosabb lehet a fertőzés

Jóval nagyobb eséllyel szorulnak kórházi kezelésre a túlsúlyos koronavírus-fertőzöttek, figyelmeztetnek a pécsi virológusok.
Túlsúly

Komoly veszélyt jelent az elhízás és a túlsúly a koronavírusos betegek gyógyulására nézve – hívták fel a figyelmet a pécsi virológusok a Facebookon.

Mint írják, az elhízással 113 százalékkal nagyobb esély társult a kórházba kerüléshez, 74 százalék az intenzív ellátáshoz és 48 százalékkal nőtt a halálozási esély egy 399 ezer beteg adatait vizsgáló tanulmányban.

Az okok között van, hogy gyakran más betegségek is társulnak az elhízáshoz, amelyek önmagukban is kockázati tényezőként szolgálnak a koronavírusos megbetegedés során. Ilyen például a diabétesz, a keringési problémák vagy az anyagcsere-betegségek.

Három alapvető tényezővel foglalhatók össze a problémák a virológusok szerint:

  1. Fizikai tulajdonságok, melyek a légzési kapacitás csökkenését eredményezik. Az elhízás következtében a mellüregben lévő hely a feljebb tolódó rekeszizom miatt kisebb légzési kapacitást eredményez.
  2. A véralvadási sajátosságok megváltozása: az elhízás következtében több tényező mentén is romlik a keringési hatékonyság, és alapvetően is nő a trombózis esélye. Ezek miatt a súlyos koronavírusos megbetegedés esélye is megnő.
  3. Az immunrendszer általános kapacitásának romlása. Főként a zsírszövet „inváziója” miatt, amely olyan, az immunrendszer hátországaként szolgáló szerveket érint, mint a lép vagy csontvelő.

Mindezek mellett a súlyos és halálos kimenetelű COVID-19-megbetegedésekre jellemző citokinvihar is hangsúlyosabb alapot kap az elhízás esetében. A kutatók figyelmeztetnek, Európában nálunk a legmagasabb az elhízottak aránya, ezért rendkívül fontos továbbra is a járványügyi intézkedések betartása.

Még több cikk a túlsúllyal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top