nlc.hu
Egészség

Hipochondria jelentése és kezelése

A hipochondria tipikus okai, jelei és tippek ellene!

Annyit mindenki tud a hipochonderekről, hogy félreértelmezett fizikai jelek miatt súlyos betegségektől félnek, illetve azt gondolják, súlyosan betegek. De vajon mi okozza mindezt és mennyire kell komolyan venni? Itt vannak a válaszok.

Sokszor csak legyintünk, ha a hipochondriáról hallunk, de bizony nem árt róla tudnunk néhány dolgot, hogy a megfelelő módon tudjuk kezelni, akár saját magunknál, akár a környezetünkben találkozunk vele.

Erős szorongás a mindennapokban

A hipochondriát a köznyelvben képzelt betegségnek is nevezik, és sokan nem veszik elég komolyan, sőt az is előfordul, hogy kinevetik.  Pedig ez a pszichés zavar, amikor is az egyén kényszeresen foglalkozik saját egészségi állapotával és megszállottan keresi a szervezetében fellépő kóros elváltozásokat, komoly dolog. Mert bár probléma többnyire valóban nincs, de a tünetek pszichés észlelése, az emiatti aggodalom és a halálfélelem, ami sokszor kíséri a folyamatot, komoly szorongással jár, és megkeseríti a mindennapi életet.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Nem ok nélkül jelentkezik

  • Fontos kiemelni, hogy a hipochondria nem ok nélkül alakul ki. Az okozója a legtöbb esetben egy feldolgozatlan trauma, sokszor még gyermekkorból, amikor az egyénnek megrendül a biztonságérzete. Például hirtelen meghal, vagy megbetegszik valaki a (gyermek) családjában, vagy környezetében.
  • Az öröklött hajlam, vagy annak feltételezése is létrehozhat hipochondriát. Azaz, ha egy családtag, súlyos betegségben szenved, vagy szenvedett. Az egyén egyre jobban aggódik, főként ahhoz az életkorhoz közeledve, amikor a rokon problémái elkezdődtek, és mindeközben a többi betegségre is fogékonyabbnak érzi magát.
  • A szülők túlzott aggódása is kiváltó ok lehet. Ha a gyermeket túlféltik, megtanulja, hogy az életben mindenen aggódni kell, valamint, hogy a betegség az élet egy rossz velejárója, egy kellemetlen és veszélyes dolog, amitől folyamatosan félni kell.
  • Elősegítheti a hipochondria kialakulását az is, ha az egyén egy valós betegség kapcsán nem kap megfelelő felvilágosítást az orvosától. Ha túl keveset tud a betegségről, sokkal többet képzelhet bele, ha pedig önerőből beleássa magát annak feltérképezésébe, az azt segíti elő, hogy minden apró dolgot a betegségének tudjon be és emiatt súlyosabbnak lássa azt. Mindez csökkenti az orvosokba vetett bizalmat és növeli a félelmet az összes betegség felé.
Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Kezelhető pszichés zavar

A diagnózist a mentális betegségek diagnosztikus kézikönyve alapján állítják fel: a szakemberek szerint akkor beszélhetünk hipochondriáról, ha a probléma legalább 6 hónapig fennáll. Fontos megemlíteni, hogy különböző szintjei vannak. Van, aki csak egy kissé hajlamosabb az aggódásra, ha betegségekről van szó, de súlyosabb esetekben az egyén pszichésen tényleg beteggé válik, állandó orvosi felügyeletre és folyamatos gondoskodásra szorul.

A hipochondria kezelhető pszichoterápiával, kognitív és viselkedésterápiával. Általában ezek alatt sor kerül az élet-halál természetes körforgásának megismerésére és elfogadására, az egyéni traumák feldolgozására.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A sztárok sem kivételek

A hipochondria gyakoriságára nincs pontos adatunk, de az biztos, hogy sok embernél előfordul, a nőknél és a férfiaknál egyenlő arányban. És természetesen a sztárok sem kivételek.

Jennifer Lawrence
Megnézem
Összes kép (5)

Testünk és lelkünk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top