nlc.hu
Egészség

Trükkök arcizzadás ellen

Tippek, trükkök, házi gyógymódok arcizzadás ellen

Mit tehetünk, ha olyan helyen izzadunk, amit mindenki lát, és nehéz palástolni? Az arcizzadás pont emiatt sok kellemetlen pillanatot okozhat, de van néhány trükk, amivel segíthetünk a helyzeten.

Patakokban folyik rólad a víz? Az erőteljes izzadást éppúgy okozhatják a hormonok, mint a stressz vagy a ritka, de annál kellemetlenebb hiperhidrózis. A következő házi praktikák a megfelelő kivizsgálást és adott esetben kezelést, terápiát nem helyettesítik, de segíthetnek abban, hogy könnyebben teljenek a mindennapok.

Gyógynövények arcizzadás ellen

Ha az erős arcizzadás már a mindennapjaid része, érdemes támogatnod a szervezetedet azzal, hogy gyógyteákat kortyolgatsz. A kerti izsóp, valamint az orvosi zsálya természetes segítőid lehetnek, ha főzetet készítesz belőlük, és rendszeresen fogyasztod a teájukat.

Önts 2 dl forrásban lévő vizet 1 evőkanálnyi szárított kerti izsópra vagy zsályára, hagyd állni 10 percet, majd reggel és este is igyál meg 1-1 csészével. A zsálya ráadásul nemcsak a napközbeni, de az éjjeli izzadást is segít csökkenteni.

Készíts arclemosó folyadékot

Jó, ha tudod, hogy a gyógynövények nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is hatékonyak lehetnek arcizzadás ellen. Persze, nem azt állítjuk, hogy egy csettintésre elmúlik, de csökkenhet a verejtékezés mértéke.

Azokat a gyógynövényeket részesítsd előnyben, amelyek cserzőanyaguk révén összehúzzák a pórusokat. Az orvosi zsálya, a csüdfű és a tölgyfakéreg teáját arclemosóként is használhatod: reggelente töröld át az arcbőröd egy, a langyos főzetbe mártott vattakoronggal.

Arcizzadás esetén a gyógynövényes lemosás is segíthet

Arcizzadás ellen használj gyógynövényeket!

Mit egyél, és mit ne?

Ha az arcizzadás nehezen múlik, ne hagyd figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy nem mindegy, mi kerül a tányérodra. Általánosságban ugyanis elmondható, hogy a csípős ételek és az erős fűszerezés fokozzák a verejtékmirigyek működését.

Persze, néha megengedhetsz magadnak egy-egy pikánsabb fogást, de alapjában törekedj a mértékletességre. Lehetőség szerint kerüld a nehéz, zsíros ételeket, és a fűszerezésben is légy kreatív: ismerd meg a só-bors-erős paprika univerzumán kívüli ízeket is!

Mit tehetsz akkor, ha a stressz okozza az arcizzadást?

Ha tudod, hogy a stressz miatt az átlagnál erősebben gyöngyözik a homlokod, köss barátságot az orbáncfűvel, a macskagyökérrel és a citromfűvel. Mindegyik gyógynövény feszültségoldó hatású, és akkor is segítenek, ha a stresszes, túlhajtott időszakban nehezen jön álom a szemedre. Az orbáncfűvel azonban légy óvatos, ugyanis befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását!

A gyógynövények mellett az is fontos, hogy tanulj stresszkezelési technikákat. Léteznek különböző kommunikációs és meditációs technikák, amikkel könnyebben veheted az akadályokat, a sport, a séta vagy a kerékpározás pedig tökéletes eszköz arra, hogy utólag kiventiláld magadból a felgyülemlett stresszt. Mindenkinek más válik be, az azonban lényeges, hogy el tudj sajátítani olyan módszereket, amik számodra hatékonyak, és segítenek enyhíteni a feszültséget.

Pattanásos, aknés a bőröd? Segítünk, hogy hamarabb elmúljanak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top