nlc.hu
Egészség

Furunkulus kezelése és megelőzése

Furunkulus kezelése és megelőzése: mit szabad, és mit tilos tenned a gyulladt dudorokkal?

Jó eséllyel te is találkoztál már fájdalmas, piros duzzanattal az arcodon vagy a hajlataidban, ami pattanásra hasonlított, de mégsem tudtad eltüntetni. Utánajártunk, hogyan lehet a furunkulust kezelni és megelőzni!

Bár hasonlít, de a furunkulus nem pattanás, így a nyomkodás és a gyömöszölés kifejezetten ártalmas lehet. De akkor mit tehetünk azért, hogy minél előbb megszabaduljunk tőle?

Mi valójában a furunkulus?

A furunkulus egy szőrtüszőre lokalizálódott gyulladás, amit könnyen megkülönböztethetsz a pattanástól: ha közelebbről megnézed, a furunkulusnak az első pár napban nincs közepe, ezért sem szabad nyomkodni. Azt is fontos, hogy tudd: a szőrtüszőgyulladás és a furunkulus nem ugyanaz:! A furunkulus ugyan szőrtüszőhöz köthető, de a gyulladás mélyebb szöveteket is érint. A gyulladást baktériumok okozzák, és előfordulhat, hogy több gyulladt bőrelváltozás is kialakul egymás mellett.

Mivel szőrtüszőhöz köthető, a furunkulus a leggyakrabban az arcon, a tarkón, a nemi szervek tájékán jelenhet meg. Eleinte csak bőrpír alakul ki, majd 3-5 centis duzzanat jelzi a jelenlétét. A fájdalom miatt nem lehet nem észrevenni, de nem ez lehet az egyetlen figyelmeztető jel: a felszíne meleg és a komolyabb eseteket hőemelkedés és láz is kísérheti. Néhány nap elteltével láthatóvá válik a furunkulus közepe, ami rendszerint sárgás színű – ezen keresztül tud kiürülni a felhalmozódott genny.

De kinek van nagyobb esélye arra, hogy furunkulusa legyen? A furunkulus kialakulásához számos tényező hozzájárulhat. A nem megfelelő higiénés szokások éppúgy okozhatnak furunkulust, mint a legyengült immunrendszer, ugyanis ilyenkor a gyulladást keltő baktériumok könnyebben elszaporodnak, és megfertőzik a szőrtüszőt. De akkor is nagyobb esélyed van a duzzanatra, ha megsérted magad borotvával, vagy egyszerűen csak vakaródzol, felsérted a bőröd felszínét, ami utat enged a fertőzéseknek. Ha az említett okok kizárhatók, nem árt, ha tudod, hogy a furunkulus bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség egyik jele is lehet.

A furunkulus nyomkodása tilos!

A furunkulust még véletlen se nyomkodd!

A furunkulus kezelése otthon

Az első és legfontosabb, amit meg tudsz tenni a furunkulus megelőzése érdekében, hogy odafigyelsz a higiéniára. Az arcodat minden reggel és este megtisztítod, nem nyúlsz piszkos kézzel az arcodhoz, és tusoláskor a hajlataidra is kiemelten ügyelsz.

Fontos, hogy a furunkulust még véletlenül se próbáld meg kinyomni! Nemcsak rettentő fájdalmas, hanem eredménytelen is lesz a művelet, egészen addig, amíg „be nem érik”, azaz meg nem jelenik a sárgás gennycsap a közepén. Ilyenkor, ha nem fakad ki magától, felkereshetsz egy bőrgyógyászt vagy kozmetikust, aki meg tudja ítélni, biztonsággal ki lehet-e nyomni.

Addig is, amíg nem látod a közepét, kiemelten figyelj a rendszeres fertőtlenítésre, és használj antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő krémet. Ha nagy és fájdalmas a furunkulus, dunsztba is teheted: egy gézlapra nyomj egy kevés krémet, borítsd rá a furunkulusra, helyezz rá egy nedves vattakorongot, arra egy kis folpackot, és kösd át az egészet gézzel. Ez a kötés segít felpuhítani a furunkulust.

A dunsztkötéshez a gyógynövényeket is segítségül hívhatod. A kamilla igazi gyulladáscsökkentő Jolly Joker, amit a furunkulus kezeléséhez is bevethetsz. Készíts kamilla forrázatot, szűrd le, hagyd kihűlni, majd márts a főzetbe vattapamacsot, és dunsztold be a fent leírt módon. De segítségül hívhatod a fekete nadálytőt is, ami szintén segíthet hamarabb elmulasztani a furunkulust.

A furunkulus súlyosságától függően akár antibiotikumok kezelésre is szükség lehet, ezért ne vedd félvállról! Ha napok óta nem múlik, keress fel egy bőrgyógyászt!

A pattanás helye az egészségedről is árulkodik! Próbáld ki a tippjeinket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top