nlc.hu
Egészség

Ezt jelenti, ha szőrösödik a melled

Zavaró szőrszálak a mellen? Betegségre is utalhatnak!

A női mellen is felbukkanhatnak olykor kósza szőrszálak, de ha már zavaró mennyiségben jelennek meg, akkor irány a hormonvizsgálat!

A szőrszálak általában megkeserítik a nők életét onnantól kezdve, hogy elérjük a pubertást. Nőnek a szőrök a szánk felett bajuszként, az állunkon szakállnak, hogy a szemöldökünk elburjánzásáról már ne is beszéljünk. Ahogy halad az idő, úgy lesznek egyre masszívabbak a szőrszálak is, köszönhető ez a hormonoknak, miattuk kell 40 éves korunkra már naponta szedni a szemöldökünket és bajszunkat, ha nem akarunk egy orosz drámaírónak kinézni egy hét alatt.

A mellen felbukkanó szőr

Míg az arcon, lábon, hónaljon a szőrösödés természetes bizonyos fokig – nyilván van ezeknek is egészségtelen mértéke –, addig a női mellkason már betegségre is utalhat, ha felbukkannak hosszú, sötét szőrszálak. A szőrös mell maradjon meg a férfiaknak, rajtuk szexi, de azért nőként nem vágyunk erre az élményre egy kicsit sem. A szakemberek szerint a fokozott szőrnövekedés mögött akár hormonális zavar is állhat, és gyakran a megfelelő vizsgálatok során kiderül, hogy inzulinrezisztencia, PCOS (Policisztás ovárium szindróma) miatt indult szőrösödésnek a nő mellkasa.

Ezt jelenti, ha szőrös a melled

A mellkason felbukkanó szőr betegségre is utalhat (Kép: Unsplash)

A férfi nemi hormonok

Ha tehát a férfiakra jellemző területeken túlzásba vinné a szervezetünk a szőrösödést – ilyen területek: bajusz, szakáll, mellkas –, akkor nem feltétlenül csak kozmetikushoz kell szaladni, hogy kihúzgálja a felesleges szőrszálakat, hanem ajánlott felkeresni egy endokrinológust is, aki elküld több vérvizsgálatra, hogy megállapítsa, milyen mennyiségben vannak férfi nemi hormonok a szervezetünkben. Ha ugyanis túlsúlyba kerül a férfi nemi hormon – tesztoszteron –, akkor könnyen lehet, hogy inzulinrezisztenciával küzdünk, aminek gyakori társa a PCOS.

A szőrszálak mellett más tünetek is utalhatnak a túlzott tesztoszteron termelődésre: hasi hízás, zsíros bőr, hajhullás is mind jelezhet problémát a hormonális rendszerben. A megoldás tehát az ilyen esetekben, hogy a tesztoszteron szintet normálisra csökkentsük, amihez orvos segítségére lesz szükségünk. A kulcs az inzulinszint normalizálásában rejlik, amihez komplex életmódváltás, mozgásprogram, bizonyos esetekben pedig gyógyszeres kezelésre van szükség. Amit ma megtehetünk a mellkason feltűnő szőrszálak ellen (főleg, ha menstruációs problémák is társulnak hozzá): egészséges, napi ötszöri étkezés, mindennapos testmozgás, mert ezzel máris nagy lépést teszünk az inzulinszint rendezése felé.

via

Milyen tüneteid vannak? Segítünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top