nlc.hu
Egészség

Koronavírus elleni oltás az EU tagországaiban

December 27-től indulna a lakosság beoltása az EU-s tagországokban

A nyilatkozatok alapján Magyarországon az egészségügyi dolgozók kapják meg elsőként az oltást kijelölt oltópontokon.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön közölte, az uniós tagországok december 27-től megkezdik a lakosság koronavírus elleni beoltását, írja az MTI.

Von der Leyen  nemrégiben arra szólította fel a tagországokat, hogy gyorsítsák fel az oltások bevezetését célzó infrastrukturális előkészületeiket a beoltás mihamarabbi megkezdése, valamint az oltási kapacitás biztosítása érdekében. Elmondta azt is, hogy az uniós bizottság oltóanyaggyártókkal kötött szerződései elégségesek ahhoz, hogy több dózis álljon rendelkezésre, mint amennyire az unióban szükség van. Mintegy 700-750 millió ember beoltására elegendő oltóanyag lesz majd hozzáférhető – közölte.

Ugyan azt még nem tudjuk, hogy pontosan mi az oltási terv Magyarországon, Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy már december végén elkezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása a kijelölt oltópontokon Magyarországon.

Az osztályvezető arra a kérdésre, hogy mennyi időnek kell eltelnie az influenza elleni és a koronavírus elleni védőoltás beadása között, alkalmazható-e a kettő együtt, valamint igaz-e, hogy bizonyos előrehaladottabb stádiumú alapbetegségek esetén nem ajánlott a vakcina, azt közölte: minden egyes oltóanyag egyedi engedélyt kap, a készítmény nyilvánossá váló alkalmazási előiratában minden, a vakcina felhasználásával kapcsolatos adat megismerhető lesz.

Galgóczi Ágnes újságírói kérdésre válaszolva azt is  elmondta, hogy a kórházakban továbbra is érvényben van a látogatási tilalom, a kórházak ugyanakkor a haldoklókhoz és szülő nőkhöz kötelesek a hozzátartozókat beengedni.

Mintát vesznek egy autóval érkező pácienstől a koronavírus-gyanús esetek szűrésére felállított mobil mintavételező állomáson.


Mintát vesznek egy autóval érkező pácienstől a koronavírus-gyanús esetek szűrésére felállított mobil mintavételező állomáson Szentendrén 2020. december 16-án. (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján felszólalt Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője is, aki a következőket emelte ki:

  •  Az egészségügyi dolgozók mellett már a védekezésben részt vevő szociális dolgozók, rendőrök, katonák és a közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket, az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a dolgozó a veszélyhelyzettel összefüggően vagy a koronavírus-járvány következményeinek ellátása érdekében lát el feladatokat.
  • A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a szilveszterkor is érvényes kijárási tilalom betartatásáért és a csoportosulások elkerülése érdekében a kormány megtiltja a szilveszterkor használatos pirotechnikai termékek árusítását és felhasználását is.
  • Az év végén, december 28-án 18 óra és január 1-jén reggel 6 óra között az amúgy engedélyezett tűzijátékot is tilos árulni, felhasználni. Aki ezeknek a pirotechnikai termékeknek a forgalmazására, birtoklására, illetve felhasználására vonatkozó előírásokat megszegi, akár 150 ezer forinttal is büntethető szabálysértést követ el.
     

A legfrissebb hírek a koronavírus elleni oltásokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top