Egészség

Már a második vakcinát is engedélyezték az Egyesült Államokban

A Pfizer/BioNTech vakcinája után a Moderna koronavírus elleni védőoltását is engedélyezték az Egyesült Államokban.
Koronavírus-vakcina

Az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) engedélyezte pénteken a Moderna amerikai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni oltóanyagának szükséghelyzeti alkalmazását.

A Modernáé lesz a második, Covid-19 elleni vakcina, amelyet a hétfőn elindított országos oltókampányban bevethetnek, miután az FDA múlt héten szintén gyorsított eljárásban jóváhagyta az amerikai Pfizer gyógyszergyár és a német BioNTech biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagának szükséghelyzeti alkalmazását is. Ez örömhír az új koronavírus (SARS-CoV-2) által leginkább sújtott Egyesült Államok számára, ahol a világjárvány eddig több mint 307 ezer ember életét követelte.

Az FDA egy nappal azután adta ki az engedélyt, hogy külső szakértőkből álló tanácsadó testülete támogatta a Covid-19 betegség ellen kevesebb mint egy év alatt kifejlesztett Moderna-oltóanyag alkalmazását. A döntést annak alapján hozták meg, hogy a klinikai tesztelés legutóbbi, 30 ezer önkéntes bevonásával elvégzett szakaszában a vakcina 95 százalékos hatékonysággal nyújtott védelmet a Covid-19 betegség kialakulása ellen, és alkalmazásával kapcsolatban nem merültek fel biztonsági aggodalmak.

Az amerikai biotechnológiai cég a szövetségi kormánnyal közösen felkészült arra, hogy már ezen a hétvégén megkezdhessék 5,9 millió adag oltóanyag országos kiszállítását.

A Moderna oltóanyagát várhatóan a nehezebben elérhető, vidéki kórházakban fogják alkalmazni, mert bár fagyasztva kell tárolni és szállítani, nem igényel olyan rendkívül alacsony hőmérsékletet, mint a Pfizer/BioNTech oltása, és felengedése után a normális hűtőgépekre jellemző hőmérsékleten tárolható.

A gyártó közlése szerint már idén mintegy 20 millió dózist tudnak az amerikai kormány rendelkezésére bocsátani, további 100-125 millió adagot pedig a jövő év első negyedében, a júniusig leszállítani tervezett, összesen 200 millió adagból.

(MTI)

(Kiemelt kép: David Himbert / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Koronavírus-védőoltás Magyarországon:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top