Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.
Az állásfoglalás zöld jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.
A lisztbogár lárvája egészben vagy por formájában emberi fogyasztásra alkalmas.
– közölték a jelentésben.
Arra is kitértek, hogy a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek és kevesebb üvegházhatású gáz-kibocsátást eredményeznek. Az alacsonyabb költségek és árak növelhetik az élelmezésbiztonságot.
Nem véletlen, hogy egyre több nagypénzű befektető lát fantáziát a rovarfehérje-gyártásban, mert fenntartható, költséghatékony, és már manapság is sok mindenre felhasználható, ráadásul a nem is olyan távoli jövőben akár széles körben elfogadott emberi étel válhat belőlük.
Fotó: Wikipédia
(MTI)