nlc.hu
Egészség

mberi fogyasztásra alkalmasak a lisztbogár lárvájából készített élelmiszerek

Eldőlt: emberi fogyasztásra alkalmasak a lisztbogár lárvájából készített élelmiszerek

A meghatározott tenyésztési, elkészítési feltételek mellett egészségesek, és még a környezetnek is jót teszünk vele, ha a hagyományos állati fehérjeforrást lisztbogár lárvájából készített élelmiszerekkel helyettesítjük.
Eldőlt: ehetők a lisztbogár lárvájából készült élelmiszerek.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek. 

Az állásfoglalás zöld jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A lisztbogár lárvája egészben vagy por formájában emberi fogyasztásra alkalmas.

– közölték a jelentésben.

Arra is kitértek, hogy a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek és kevesebb üvegházhatású gáz-kibocsátást eredményeznek. Az alacsonyabb költségek és árak növelhetik az élelmezésbiztonságot.

Nem véletlen, hogy egyre több nagypénzű befektető lát fantáziát a rovarfehérje-gyártásban, mert fenntartható, költséghatékony, és már manapság is sok mindenre felhasználható, ráadásul a nem is olyan távoli jövőben akár széles körben elfogadott emberi étel válhat belőlük.

Fotó: Wikipédia

(MTI)

Klímabarát ételek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top