nlc.hu
Egészség
Étvágytalanság, mint a szülés előjele

Mikor a szülés előjele az étvágytalanság?

Ha a szülés előjeleiről beszélünk, sokunknak a jósló fájások jutnak az eszébe, de ezen kívül számos jel van, amire érdemes odafigyelnünk – az egyik ilyen az étvágytalanság is.

A hányinger, az émelygés a terhesség korai előjelei közé tartoznak. De honnan tudhatjuk, hogy már a végéhez közeledünk, és hamarosan megszületik a babánk?

A szülés előjelei

A szülés előjelei közé tartoznak a jósló fájások, amikről ugyan az hírlik, hogy nem olyan rendszeresek és nem olyan fájdalmasak, mint közvetlenül a szüléskor jelentkező fájások, ha először szülsz, könnyen megtéveszthetnek. Ugyanígy a szülés előjele lehet a fészekrakó ösztön, vagyis, amikor előszeretettel rendezgeted a lakást, és azt érzed: valahogy megnyugtat a pakolás. A derékfájás is egy figyelmeztető tünet lehet, ami leginkább egyfajta folyamatos nyomásérzékelésként írható le.

Kevésbé ismert tünet, ami ugyanúgy a közelgő szülést jelzi, az étvágytalanság. Amikor már közeleg a babád világrajövetelének időpontja, előfordulhat, hogy nem kívánod az ételeket, még azokat sem, amiket egyébként örömmel ettél a terhességed alatt. Ezt azonban ne keverd össze azzal, amikor falási rohamok és az étvágytalanság váltja egymást, ugyanis ez a szülés előtti depresszió jele is lehet. De az étvágytalanság mellett/helyett a szülés előjeleként jelentkezhet hasmenés is, és az sem ritka, hogy bár hasmenést nem tapasztalsz, a széklet állaga megváltozik, eltér a „megszokottól”. Ne ijedj meg, ebben az időszakban akár 1-2 kilogramm súlycsökkenést is tapasztalhatsz.

A szülés előjelei közé az étvágytalanság is hozzátartozhat

Az étvágytalanság a szülés előjele is lehet (Fotó: Getty)

Hogyan teheted könnyebbé az utolsó heteket, napokat?

Ha már tapasztalod a szülés előjeleit, azért, hogy megkönnyítsd a szülés előtti időszakot, figyelj oda magadra, és a tested, valamint a lelked jelzéseire is. Ilyenkor jót tehet, ha több időt töltesz a pároddal – persze csak akkor, ha valóban erre vágysz, hiszen sok kismamának éppen az az igénye, hogy egy kicsit maga legyen. Ha társaságra vágysz, szervezz babaváró bulit – de ha a szervezéshez nem érzel energiát, kérd meg az egyik barátnődet. Ez jó alkalom lehet arra, hogy megoszd a már tapasztaltabb barátnőiddel a félelmeidet, az érzéseidet, és gyakorlati tanácsokat is kapj.

Sokat jelenthet az is, ha már előre tisztázzátok a pároddal, hogy az első otthon töltött napokban ki segít majd neked – ő, vagy esetleg anyukád, vagy egy másik családtag. Az első napokban fáradt leszel, így fontos, hogy még előtte találjatok arra megoldást, hogy ki végzi majd a házimunkát helyetted. Készülj fel előre abból is, hogy mit kell tartalmazzon a kórházi csomag, ne hagyd az utolsó napokra, pillanatokra!

Hősök és találékony anyák:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top