nlc.hu
Egészség

A szorngás jelei, tünetei

4 jel, hogy túl sokat szorongsz

A szorongás bizonyos mértékig normális, de miből vedd észre, ha túlságosan elhatalmasodik? Máris mutatjuk!

Teljesen normális, ha időnként aggódunk, vagy szorongunk. Mindenki szokott, sőt a szorongás időnként jótékony hatású is lehet, például, mert jelezhet valós veszélyt, vagy motiválhat minket a változtatásra, fejlődésre. De a túlzott szorongás megkeserítheti és ellehetetlenítheti az életünket, így fontos észrevenni és komolyan venni. Mutatunk négy olyan jelet, ami arra utal, hogy túl sokat szorongsz.

Túlzott pesszimizmus

Az, ha hosszú időn keresztül rossz a hangulatod és sötéten látod a dolgokat, lehet a depresszió, de a túlzott stressz jele is, hiszen a túl sok szorongás elveszi a figyelmet minden jó dologról, úgy tűnhet, hogy nincs minek örülni, minden rossz és félelemkeltő és nincsen esély arra, hogy a dolgok jóra fordulnak. Ha gyakran érzed így, az lehet a túlzott szorongás jele.

Testi tünetek

Bizony a túl sok szorongás testi tünetekben is megmutatkozhat. A test a szorongás következtében felkészült a veszélyhelyzetre, ezért jellemző lehet az izomfeszülés, gyors szívdobogás, egyenletlen légzés, kitágult pupillák, túlzott éberség, alvásproblémák, de az állandó készenléti helyzet okozhat fáradékonyságot és túlzott izzadást is, hiszen fárasztó a szervezet számára. De vezethet emésztési problémákhoz és gyomorfájáshoz is

Bőr- vagy hajtépkedés

Ha rágod a körmöd, tépkeded a bőrt az ujjaidon, esetleg a hajadat tépkeded, rágcsálod vagy húzogatod, mindezt napi szinten, szintén túlzott stresszre utal. Ezek a tevékenységek ugyanis remekül lekötik a figyelmet, és addig sem kell a zavaró dolgokra koncentrálni. Amikor pedig éppen nem csinálod, de a késztetés megvan, és az ellen harcolsz, akkor szintén kivonod magad éppen aktuális problémák, nehézségek alól, tehát megpróbálod elterelni a figyelmed a szorongásról.

Ingerlékenység

A túlzott érzékenység, például, hogyha mindenen megsértődsz, vagy könnyen jutsz arra a következtetésre, hogy a dolgok direkt ellened irányulnak, például direkt löktek meg a buszon stb. Ha könnyen dühbe gurulsz, veszekszel, vitába szállsz, apró dolgokért belekötsz másokba, szintén túlzott szorongás jele lehet. Ez a negatív gondolatok és a félelem eluralkodásának velejárója lehet.

Szorongás

Fontos, hogy komolyan vegyük a túlzott szorongást (Fotó: Pexels)

Mit lehet tenni?

Fontos megemlíteni, hogy a szorongásnak több fajtája van és a mértéke is eltérő, a kezelési módok pedig ezektől függenek. Ha úgy érzed, hogy a szorongás eluralkodott a mindennapjaidban és akadályoz téged, érdemes orvoshoz fordulni, aki segít megállapítani a kezelés legoptimálisabb módját. A szorongás kezelhető pszichoterápiával vagy gyógyszerekkel, esetleg a kettő kombinációjával. Lényeges, hogy egyáltalán nem szégyen segítséget kérni, a túlzott szorongás rengeteg embert érint, Európában a magyarok legstresszesebbek, és fontos, hogy kezeljük, hiszen nagyban függ tőle az életminőségünk.

Még több érdekesség a szorongásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top