nlc.hu
Egészség

Az orosz koronavírus-vakcina magyarországi engedélye

Hadházy: alapvető vizsgálatokat nem végeztek még el az orosz vakcinán itthon – frissítve

Hadházy Ákos kikérte az orosz koronavírus-vakcina magyarországi engedélyét, ebből kiderült, hogy több vizsgálatot még nem végeztek el.
oltási behívó, vakcina

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szerint a magyar hatóságok úgy engedélyezték az orosz koronavírus-vakcinát, hogy az alapvető méréseket és vizsgálatokat sem végezték el.

A politikus Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől kért személyes tájékoztatás és az iratokba való betekintést. Ezt nem engedélyezték neki – szerinte törvénytelenül –, az igazgató azonban elküldte neki az engedély másolatát.

Ebben olvasható, hogy Szputnyik V vakcinával kapcsolatos bizonyos vizsgálatok eredményei még nem állnak rendelkezésre. Ilyen

  • az azonosság;
  • a hatóanyag-tartalom;
  • reziduális élő adenovírus sejttenyészeten (el tud-e szaporodni a közvetítőként használt vírus a szervezetben;
  • abnormális toxicitás.

Hadházy szerint nehéz magyarázatot találni arra, hogy ezeket a vizsgálatokat miért nem végezték még el. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy az orosz és a kínai vakcina is lehet jó vakcina.

Az OGYÉI sajátos stílusú nyilatkozattal reagált Hadházy Ákos bejegyzésére:

“Ismét álhírt gyártott Hadházy Ákos az oltással kapcsolatban

Az OGYÉI munkatársait mélységesen megdöbbenti Hadházy Ákos országgyűlési képviselő lakosságot félrevezető Facebook-bejegyzése az OGYÉI által kiadott Sputnik V vakcina engedélyéről. Az ilyen felelőtlen álhírekkel veszélyeztetik a védőoltási program és a járvány elleni védekezés sikerét, ezáltal az emberek egészségét és életét. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak.

A képviselő által intézetünknek küldött megkeresést követően a lehető legrövidebb időn belül eljuttattuk Hadházy Ákosnak a törvényesen átadható dokumentációt. Ezt követően Hadházy Ákos – a nyilvánvaló hozzá nem értéséből fakadóan – teljesen hamis képet festett az engedélyezésről a közösségi médiában.

Az igazság ugyanis az, hogy az általa hiányolt vizsgálatokat az OGYÉI a feltételes engedély megadásakor előírta, és ezt vizsgálja minden gyártási tételen az NNK. Tehát egyetlen magyar embert sem olthatnak be a vakcinával, ha nem megfelelő a laboratóriumi vizsgálat eredménye. 

A napokban egy rangos nemzetközi orvosi szaklapban megjelent cikk is arra utal, hogy az OGYÉI jó döntést hozott akkor, amikor feltételesen engedélyezte a Sputnik V vakcinát, mivel a legfrissebb kutatások alapján a vakcina hatásossága meghaladja a 91%-ot. Ezt támasztja alá továbbá a gyártóhelyen végzett ellenőrzés és az értékelés eredménye is.

Tisztelettel arra kérjük Hadházy Ákost, hogy a jövőben a saját állatorvosi szakterületéhez tartozó témákat kommentálja és ne veszélyeztesse a magyar lakosság pandémiával szembeni védekezését azzal, hogy álhíreket terjeszt.”

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

További hírek az orosz vakcináról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top