nlc.hu
Egészség
Fiatalok lélegeztetőgépen

Tele a fiatalokkal az intenzív osztály, az időseknek így nem jut lélegeztetőgép egyes kórházakban

Egyre fiatalabbak, egyre súlyosabb állapotban érkeznek a kórházba – mondja a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

Annyi fiatal van intenzíven, hogy egyes kórházakban a 65-70 év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni, ezért a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke szerint nagyon korainak tűnik a nyitás.

Tele a fiatalokkal az intenzív osztály, az időseknek így nem jut lélegeztetőgép egyes kórházakban

Képünk illusztráció. Budapest, 2020. április 21. A kormany.hu által közreadott képen koronavírussal fertőzött, lélegeztetőgépre kötött beteget lát el egy védőfelszerelést viselő orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 21-én (Fotó: MTI / kormany.hu / Árvai Károly)

Tóth Judit, a MOSZ alelnöke az ATV Start című műsorában kijelentette, hogy egyre fiatalabbak, egyre súlyosabb állapotban érkeznek a kórházba. A brit variáns körükben terjed, hiszen sokkal aktívabbak, és nem csökkent le még mindig kellő mértékben a találkozások száma – mondta a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

Mint mondta: sokkal fertőzőbb vírusvariánsról van szó, 60-65 százalékos átoltottság helyett 75-80 százalékos kell. Szerinte még szigorítani kellene, sőt, a meglévő szabályokat szigorúbban betartani. Hozzátette, hogy az orvosok nem értik, hogy miért kommunikálják a nyitást. Elmondta, az átoltottság magasabb fokáig kellene várni ehhez, illetve a járványgörbe, kórházi számok csökkenését kellene látni.

Tóth Judit arról is tud, hogy egyes kórházakban a 65-70 év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály.

Az alelnök a kórházi állapotokról is beszélt. Az ózdi kórház főigazgatója korábban azt mondta, hogy olyan állapotok vannak az intézményükben, mint tavaly Bergamóban, az Országos Kórházi Főigazgatóság viszont cáfolta ezt. Tóth Judit beszélt több ózdi kollégával, akik megerősítették, hogy súlyos a helyzet, és megköszönte a kórház igazgatójának, hogy kiállt az igazság érdekében, minden kórház igazgatótól ezt várná.

Folyamatosan kapnak jelzéseket, hogy korábban 8 ágyas intenzív osztályok most 40 ággyal működnek, vagy két-háromszoros a betegek áramlása a sürgősségi osztályokon, egy orvosnak 40 beteget kell ellátnia egy műszakban, ez elképesztő terhelést jelent – árulta el a szakszervezet alelnöke. Szerintem nem kell pánikot kelteni, viszont a valóságot be kellene mutatni, nem hamis biztonságérzetet kelteni az emberekben.

Nagyon súlyos a helyzet, a katasztrófa medicina szabályai szerint választani kell, hogy kinek adják meg az adott sürgősségi ellátást, ha egyszerre bejön 8-10 súlyos állapotú beteg” – mondta a műsorban.

Fiatalok és a koronavírus

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top