nlc.hu
Egészség
A Moderna vakcina fél évvel a beadás után

Fél évvel a beadás után is működik a Moderna vakcinája

Sőt, a Moderna éppen egy új vakcinát is tesztel, amit a dél-afrikai vírusmutáns ellen hangolnak.

Az MTI a Moderna gyógyszergyártó vállalat keddi közleményére hivatkozva írja, hogy vakcinája fél évvel a második oltás után is jól véd az összes koronavírus-variáns ellen, a hányados legalább 90 százalékos, a súlyos megbetegedéseket pedig minimum 95 százalékban akadályozza meg. Az amerikai cég bejelentette azt is, hogy megkezdte vakcinája egy új változatának a tesztelését, amelynek célja a legelőször Dél-Afrikában azonosított vírusváltozattal szembeni védelem.

A Moderna oltóanyaga jelenleg már több mint 40 országban megkapta a használati engedélyt. Hétfői adat szerint eddig 132 millió vakcinát szállított ki gyártórészlegeiből, ebből 117 milliót az Egyesült Államok kapott. Magyarországon is oltanak már Modernával, a vakcina a Pfizer vakcinájához hasonlóan mRNS vakcina, amely lipid nanorészecskékkel történő bevitelt követően a vírus tüskefehérjéjét készítteti el a sejtjeinkkel, és így alakítja ki az immunitást. A vakcinát két dózisban adják, 28 nap eltéréssel.

Ezek lehetnek a Moderna vakcina mellékhatásai

Moderna vakcina (Fotó: nlc illusztráció)

Milyen mellékhatásokra számíthatunk?

Oltási reakció tekintetében, súlyos mellékhatásról eddig nem számoltak be. Főleg enyhe (oltási hely fájdalma, pirosodás, duzzanat) vagy közepes (fejfájás, izomfájás, láz) mellékhatásokra lehet számítani, amelyek 1-3 napos intervallumban elmúltak. 

A Virológia Pécs által közzétett összefoglaló szerint a jelenlegi vizsgálatok eredményei arra nem térnek ki, hogy azok, akik nem kapják meg a második dózist, milyen arányban védettek. Ugyanakkor az adatok azt sugallják, hogy van esély egy elfogadható szintű védelem kialakulására akár egy dózis után is – természetesen ezt külön is vizsgálni kell.

Vakcina kisokosunk: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top