nlc.hu
Egészség

13 napig aludt egyfolytában az élő Csipkerózsika

13 napig aludt egyfolytában az élő Csipkerózsika

Az orvosok sem tudják pontosan, miért esik napokra mély álomba a 17 éves indonéz lány.
Alvó nő

Csak élő Csipkerózsikának hívják azt a 17 éves indonéz lányt, aki olykor napokra is képes álomba merülni.

Az Echa nevű lány Banjarmasin városában él, és azzal vált híressé, hogy 2017-ben egyhuzamban 13 napot aludt. Azóta két hasonló eset fordult elő vele: egyszer másfél napig nem volt ébren, legutóbb pedig 9 napon át volt mély álomban.

A szülei orvoshoz vitték, de a vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen rendellenességet, csak azt, hogy nagyon gyenge. Senki nem tudja pontosan, mi okozza az extrém hosszú alvásokat nála, de valószínűleg a hiperszomnia, a nagyfokú aluszékonyság áll a háttérben.

Ez egy ritka neurológiai állapot, amikor a betegek napközben sem tudnak ébren maradni, és elnyomja őket az álom. Sokféle formában jelentkezhet, és a neurológiai károsodásoktól kezdve a genetikai tényezők is kiválhatják, akárcsak a fizikai vagy a lelki traumák.

A lány állítólag alvás közben enni is tud, ha a szülei ételt raknak a szájába, megrágja és lenyeli a falatot. Ha vécére kell menni, nyugtalanná válik, és ha ráültetik a vécére, pisil.

Egyelőre nincs gyógymód a lány betegségére, a szülei reménykednek, hogy legalább a tüneteket lehet enyhíteni, hogy nagyjából normális élete lehessen a lánynak.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels/Ketut Subiyanto)

Alvászavarok az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top