Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Az alvászavar súlyos következményei

Miért fontos az alvással töltött idő mennyisége? Mert az alváshiány a fáradtságon kívül hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát. Nem győztünk meg? Mutatjuk a többi kellemetlen következményét is!

Az alvás legfőbb célja, hogy a testünk pihenjen, ennek hiányában ugyanis az ember nem képes a normális teljesítőképességét fenntartani: gyengül a koncentráció, ingerlékenyekké válunk, bizonyos feladatok ellátása fizikailag is nehezünkre esik.

  • Éjjel zajlanak testünk növekedési és újjáépítő folyamatai. Ilyenkor – különösen gyermekeknél, kisebb mértékben azonban felnőtteknél is – növekedési hormon szabadul fel a szervezetünkben, amely gondoskodik a testsejtek újratermelődéséről, fokozza a vérképzést és a sebgyógyulást.
  • Az éjszaka fontos feladata az immunrendszer regenerálása is. Ekkor tölti fel raktárait a szervezet az emberi test védekezési mechanizmusát szolgáló anyagokkal.
Alvászavar és következményei

Fotó: unsplash

Milyen következményekkel járhat az alvászavar?

Kihat az emlékezőképességre

Az alvásciklus néhány része fontos szerepet játszik az emlékek megszilárdításában: ha nem alszunk eleget, kevésbé fogunk emlékezni arra, hogy mi történt velünk előző nap.

Kihat a közérzetre

Ha huzamosabb ideig nyugtalanul alszunk, az hangulatingadozást okozhat, a tartós rosszkedv pedig akár depresszióra is hajlamosíthat. Az agynak szüksége van alvásra, hogy feldolgozza a napi eseményeket, érzelmeket és élményeket.

Gyengíti az immunrendszert

Ha nem alszunk eleget, nagyobb az esélye, hogy megbetegszünk. Az alváshiány gyengíti az immunrendszert, így egy egyszerű megfázás is könnyedén ledönthet a lábunkról.

Tudtad? Aki nagyon fáradt, nagyjából úgy érzi magát, mint az, akinek a vérében 1 ezreléknyi alkohol van. Nem véletlenül nevezik az ilyen embert „álomittasnak”.

Rontja a bőrünk állapotát

Ha keveset alszunk, a magasabb kortizolszint – ez egyfajta stresszhormon – miatt nemcsak feszültebbek leszünk, hanem a bőrünk is megsínyli, hatására ugyanis felgyorsul a kollagén lebontása.

Szív- és érrendszeri rendellenességek

A napi hét óránál kevesebb alvás hosszú távon szó szerint a szívügyünkké válhat. Már a rövid távú alváshiány is megterheli a szervezetet, mivel emeli a szívösszehúzódások számát és a vérnyomást. Friss eredmények alapján a rendszeresen napi 6-8 óránál kevesebb alvás 11 százalékkal növeli a koszorúér-betegség és a szívroham esélyét.

Csökken a libidó

Férfiak esetében több vizsgálat is kimutatta, hogy az alváshiány a tesztoszteronszint, és ezzel együtt a nemi vágy csökkenéséhez vezet.

Cukorbetegség kialakulását is eredményezheti

Minden kialvatlan éjszaka gyengíti az immunrendszert, így hosszú távon növeli a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Az alváshiány ráadásul arra sarkallja a szervezetet, hogy még több inzulint bocsásson ki evés után, és növelje a zsírraktárakat.

Növeli a daganatos betegségek rizikóját

Több daganatos betegség rizikóját, illetve kimenetelét befolyásolja, hogy mennyire vagyunk kipihentek. Azoknál, akik hat órát vagy annál kevesebbet alszanak éjjelente, megnő a bélrendszeri, illetve prosztatadaganatok kialakulásának esélye.

Fejfájás és figyelemhiány

Az alváshiány főleg azoknál okoz még inkább a fejfájást, akik egyébként is hajlamosak rá. Náluk viszont gyakoribbá és erősebbé is teheti a tüneteket. Emellett másokra is veszélyes, figyelemhiányos állapot ugyancsak kialakulhat, amit a lassúbb idegműködés okoz.

További cikkeink az alvás témakörében:

(Nyitókép: Unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top