nlc.hu
Egészség

Műtüdő-kezelés Bécsben

Bécs: a műtüdőre került Covid-fertőzöttek háromnegyede éli túl a fertőzést

És mint kiderült, ez világszinten magas eredmény. Az osztrák főváros egyetemi kórházában, az AKH-ban (Allgemeines Krankenhaus) egyszerre 25, a súlyos koronavírus-fertőzés miatt műtüdő-kezelésre szoruló beteget tudnak ellátni.

A HVG azt írja, hogy nemhiába számított a bécsi egyetemi kórház a koronavírus-járvány előtt is az akut tüdőelégtelenség kezelése szempontjából szakmai központnak, és hogy a tapasztalataiknak most igen nagy hasznát veszik. A súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttek háromnegyede a sikeres műtüdő-kezelésnek köszönhetően új esélyt kap az életre.

2020 januárja és 2021 áprilisa között az AKH-ban 87 Covid–19-fertőzöttnél kellett ECMO, azaz műtüdő-kezelést alkalmazni. A betegek átlagéletkora 57 év volt, és átlagosan 16,5 napot töltöttek műtüdőn. A 28 napos mortalitási rátájuk 25,4 százalék volt, vagyis 61 páciens életét a súlyos állapot ellenére is meg tudták menteni.

műanyag tüdő biológia órán

Így néz ki a tüdő belülről / Fotó: Unsplash

 A The Lancet tudományos folyóirat 2020 októberében jelentetett meg egy tanulmányt a világszerte alkalmazott ECMO-kezelések sikerességéről. A cikk kiemeli, hogy a műtüdőkezelést kapó betegek mortalitási rátája világszerte átlagosan 40 százalék körüli, így az, hogy az AKH-ban az ilyen betegek csupán 25 százalékán nem tudnak már segíteni, kimagasló eredmény. Ki kell emeljük, hogy ECMO-kezelést akkor alkalmaznak, amikor a koronavírusos páciensnek már a lélegeztetőgép sem elég. Ilyenkor egy gép veszi át a tüdő – és szükség esetén – a szív feladatát, és a membrán oxigenátor a testen kívül látja el a beteg vérét oxigénnel és szűri ki belőle a szén-dioxidot. 

A speciális kezeléshez természetesen speciális tudású szakemberek kellenek. Hazánkban sokan olvasták azt a hírt, amikor Merkely Béla beoltott egy kismamát, akinek 69 napnyi intenzív kezelés után végül műtüdővel mentették meg az életét. 

Két fontos dolog, amit a tüdővel és a koronavírussal kapcsolatban érdemes tudni: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top