nlc.hu
Egészség

Műtüdő-kezeléssel mentették meg a kismama életét

69 napig volt intenzíven a 34 éves kismama, akinek műtüdővel mentették meg az életét a Semmelweis Egyetemen

A koronavírusos Szilvia kislányát császármetszéssel segítették világra, az anya életét pedig műtüdő-kezeléssel mentették meg a Semmelweis Egyetemen.
Műtüdővel mentették meg Szilvia életét

Csaknem 70 nap után elhagyhatta a Semmelweis Egyetem klinikáit és megkezdődhetett a rehabilitációja annak a 34 éves kismamának, akinél tavaly diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, a betegség szövődményei miatt pedig sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani a terhessége 34. hetében. Azóta az édesanya és a kislánya is jól vannak.

Szilvia november 15-én került az egyetemre, a COVID-19 okozta súlyos tüdőgyulladás és a magzat életét is veszélyeztető oxigénhiányos állapot miatt. Az egyetemen azonnali, sürgősségi császármetszést hajtottak végre nála, ezzel megmentve a magzat életét.

A nő állapota a műtétet követően stabilizálódott, a császármetszést követően 5 nappal meg lehetett szüntetni a gépi lélegeztetést, de egy nappal később újra el kellett indítani.

Az orvoscsoport ekkor döntött úgy, hogy november 21-én Szilviánál megkezdik az ECMO-kezelést, vagyis a betegágy mellett elhelyezett „műtüdő” segítségével helyettesítették a kismama tüdőkapacitásának jelentős részét. A kezelés és a komplex terápia hatására Szilvia állapota javult, a műtüdőről fokozatosan „szoktatták le”, december 18-án pedig végleg eltávolították az eszközt. Január 8-tól pedig gépi lélegeztetésre sem volt szüksége.

Szilvia izomereje, általános állapota, közérzete folyamatosan javult, a koronavírusból felépült, így a rehabilitációját az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben folytatja – összesen 69 nap intenzív kezelést követően.

(Kiemelt kép: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila)

Koronavírusos kismamák az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top