nlc.hu
Egészség

A kínai Sinopharm-oltás a The Lancent orvosi lapban

Hiába állították, nem állt ki a világ legtekintélyesebb orvosi szaklapja a kínai Sinopharm mellett

Tudományos cikk helyett csupán egy olvasói levél jelent meg a The Lancetben a kínai Sinopharmról, amelynek a vakcinaprojekt vezető kutatója az egyik szerzője.
Sinopharm kínai koronavírus-vakcina

Menczer Tamás, a Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára egy Facebookra feltöltött videóban azt állítja, hogy a világ legtekintélyesebb orvosi szaklapja, a The Lancet állt ki a kínai Sinopharm-vakcina mellett, és az oltóanyag hatásos a dél-afrikai mutáns ellen is.

A 444 szúrta ki, hogy az államtitkár állítása nem igaz. A kínai vakcináról szóló írás ugyanis nem tudományos cikk, hanem egy rövid levél, a The Lancethez tartozó, Microbe nevű lap Correspondence nevű rovatában jelent meg. Itt közérdeklődésre számot tartó, tudományos kutatáshoz kapcsolódó megjegyzéseket, eredményeket oszthat meg gyakorlatilag bárki, korlátozott terjedelemben, de semmilyen tudományos ellenőrzésen nem megy át az anyag.

A levél egyébként arról szól, hogy egy 12 mintás vizsgálat alapján a Sinopharm-vakcina a szerzők szerint a dél-afrikai mutáns ellen is hatásosnak bizonyult.

A levél egyik szerzője Xiaoming Yang, a Sinopharm alvállalatának, a China National Biotec Groupnak az elnökségi tagja és a vakcinaprojekt vezető kutatója. A szerző között pedig további Sinopharm-alkalmazott, valamint kínai kormányszervek vagy a kínai állami tudományegyetem kutatói szerepelnek.

Ettől persze még a kínai Sinopharm valóban védhet a dél-afrikai mutáns ellen is, de egyelőre sem ez, sem az ellenkezője nem tudományosan bizonyított tény. Az viszont egészen biztos, hogy bármelyik vakcina jobb, mint elkapni a koronavírust.

Az nlc szerkesztősége buzdít mindenkit, hogy ha hívják, menjen és oltasson, fogadja el a vakcinát. A mellékhatások könnyed megfázásnak tűnhetnek a kórházi lélegeztetéshez képest. Ahogy azt rengeteg szakember megfogalmazta már: csak az oltással vethetünk véget a világszerte tomboló koronavírus-járványnak.

(Kiemelt kép: MTI / Komka Péter)

Kínai vakcina az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top