nlc.hu
Egészség

Az oltatlanoknak saját zsebből kell fizetni a tesztelést, ha kórházba mennek

Aki nem oltatott, annak fizetnie kell a tesztért a kórházban

Csütörtöktől ismét indulnak a koronavírus miatt elhalasztott műtétek.

Az RTL Klub híradójának nyilatkozó egészségügyi közgazdász, Dózsa Csaba szerint több tízezer műtét maradt el az elmúlt bő egy évben, a koronavírus-járvány miatt. Most csütörtöktől azonban ismét beindulnak majd a műtők, illetve újra elkezdődik a rehabilitációs ellátás a kórházakban.

A kezelésre érkezőknek be kell mutatnia a védettségi igazolványát, akinek viszont nincs ilyen plasztikkártyája, mert nem igényelte a koronavírus elleni vakcinát, annak két tesztet kell magával vinnie. Az RTL Híradó információi szerint egy 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet és egy, a beavatkozás napján készült antigén-gyorszteszt eredményt kell bemutatni. Ezeknek a teszteknek a költségeit a betegeknek kell állni. A tesztet a kórházban is meg lehet csináltatni, de ezért ugyanúgy fizetni kell.

Ha nincsenek beoltva, a betegeknek kell kifizetni a kórházi teszteket

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A hírműsor az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkérdezte a témával kapcsolatban, ahonnan azt a választ kapták, hogy annak nem kell fizetnie a tesztekért, aki az egészségügyi állapota miatt nem kapott vagy nem kaphatott oltást. Arra is felhívták a figyelmet, hogy akkor sincs gond, ha valaki otthon felejtette a védettségi igazolványát, ugyanis annak meglétét elektronikus úton is lehet ellenőrizni.

A híradónak nyilatkozott Rékassy Balázs egészségügyi szakértő, aki nem tartja etikusnak, hogy a betegeknek saját zsebből kell kifizetni a tesztek árát, amelyből csak a PCR-teszt 19 500 forintba kerül. A szakember szerint emiatt előfordulhat, hogy valaki nem megy el egy kezelésre vagy műtétre, mert nincs pénze a tesztre.

Dózsa Csaba rámutatott, hogy ez a szabályozás azért is aggályos, mert ezeknek a betegeknek is járna az egészségügyi ellátás.

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top