nlc.hu
Szabadidő

Egészségügyi szakemberek hallgatott meg az ellenzéki vizsgálóbizottságnál

Van szakértő, aki kötelezővé tenné a koronavírus elleni oltást

Egy ellenzéki vizsgálóbizottság egészségügyi szakértőkkel beszélt a magyarországi járványkezelésről, illetve a mentősök helyzetéről.

Egészségügyi szakembereket hallgatott meg csütörtöki, online megtartott és közvetített ülésén az ellenzék által létrehozott parlamenti koronavírus-vizsgálóbizottság.

Gilly Gyula orvos, egészségügyi közgazdász szerint komolyabb tesztelésre és kontaktuskutatásra lenne szükség, és úgy véli, ameddig nincs meg a lakossági szintű védettség, addig úgy kellene eljárni, mintha nem volna vakcina, a jelen helyzetben pedig szigorúan tilos volna nyitni. Megjegyezte,  az egyéni védettség soha nem komplett, mert a vakcinák nem százszázalékosak, egy kérdésre reagálva pedig úgy nyilatkozott,

minden további nélkül kötelezővé tenné az oltást, nem is érti, mivégre az önkéntesség.

Gilly Gyula hangsúlyozta, teljesen eltérőek a becslések arról, hányan estek már át Magyarországon a fertőzésen, nem tudni, milyen mértékű az átfedés az oltottak körével, ahogy azt sem, mekkora és meddig érvényesül az immunitás. 

A másik szakember Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke volt, aki többek között arról beszélt, hogy

  • a járvány kezdetéhez képest védőfelszerelés-ellátottság jelentősen javult, a kezdeti problémák szinte kivétel nélkül megszűntek mostanra,
  • de továbbra is komoly gondot okoz azonban a testület létszámhiánya, amelyen csak rontott, hogy a jogviszonyváltás miatt bajtársai egy-másfél százaléka leszerelt
  • kollégái közül pedig sokan jelezték, hogy el akarnak menni a mentőszolgálattól, ennek egyik oka az alacsony munkabér, de az emelés sem oldja meg a problémákat
  • a mentődolgozók oltásának kötelezővé tétele mellett a mentésszervezés optimalizálását, az irányítás és a kórházak közötti kommunikáció javítását, a pihenőidő kiadását, a munkaórák számának korlátozását nevezte a legsürgetőbb feladatnak, kiemelve, hogy utóbbiak egy csapásra javítanák bajtársai hangulatát.

Kusper Zsolt emellett elmondta: a járvány miatt bonyolultabb, lassabban végezhető feladatokat kellett és kell elvégeznie a mentőszervezetnek, nemegyszer a háziorvosok teendőit véve át, miközben többórányi munkaidőt vehet el például a vidékről a fővárosba vezényelt egységek napi utazása. Arra a kérdésre, hogy perelnek-e koronavírus-fertőzött kollégáik százszázalékos táppénzéért, úgy nyilatkozott: nem látja ezt járható útnak, mert akkor nekik kellene bizonyítaniuk, hogy az érintett munkavégzés közben kapta el a betegséget.

(via MTI)

Soós Zoltán háziorvos előkészíti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinákat nyíregyházi rendelőjében 2021. április 1-jén.

Soós Zoltán háziorvos előkészíti az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinákat nyíregyházi rendelőjében 2021. április 1-jén. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top