nlc.hu
Egészség
Pfizert kapnak harmadik dózisként azok, akiknél nem működött a kínai vakcina

Nem elég hatékony a kínai Sinopharm, több országban Pfizert adnak harmadik dózisként

Több országban Pfizert adnak azoknak, akiknél nem termelődött elég antitest.

 

A világ több országában, ahol a kínai Sinopharm-vakcina volt a koronavírus-járvány elleni védekezés fő fegyvere, most úgy döntöttek, hogy az első dózis után fél évvel egy harmadik oltást is adnának az érintett pácienseknek – írja az EgészségKalauz. A lap értesülései szerint szerbiai új adatok szerint az elölt vírust tartalmazó oltóanyag rövidebb ideig tartó védettséget biztosít, mint a többi vakcina. 

Magyarországon nagyjából félmillió embert oltottak be a Sinopharm-oltás második dózisával is, jellemzően 60 év felettieket. Mindezt annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a kínai vakcina hatékonysága alacsony a 60 év feletti korosztálynál. Hazánkban nem elérhetőek az ezirányú adatok, de az elmúlt hetekben többen is azt tapasztalták, hogy a Sinopharm nem nyújt kellő ideig tartó védelmet, így több nyugdíjas is Pfizert szeretne kérni. 

Több országban Pfizert kapnak harmadik dózisnak a kínai vakcinával oltottak

Magyarországon az idősebbek közül sokakat oltottak be a kevésbé hatékony kínai Sinopharm-vakcinával (Fotó: Getty Images)

A kínai vakcinát többek között az Egyesült Arab Emírségekben, Szerbiában, Bahreinben és a Seychelle-szigeteken is alkalmazták. A két arab országban és a szigetcsoport régiójában azt tapasztalták, hogy újra megugrott az új koronavírus-fertőzések száma. Szerbiában pedig azt találták, hogy a Sinopharm oltás a 65 évnél idősebbek 40 százalékánál nem produkál megfelelő antitestválaszt. 

Rusvai is Pfizert adna harmadik dózisnak

Magyarországon több szakértő, köztük Rusvai Miklós virológus is azt javasolja, hogy a kínai vakcinával oltottak 3. dózisban Pfizer oltást kapjanak, lehetőleg még az őszi, esetleges negyedik hullám előtt. Az EgészségKalauz rámutat: azoknál, akiknél nincs megfelelő antitestválasz, nagyobb az újbóli fertőződés kockázata. 

Mint írják, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek is előirányzott harmadik oltást azoknak, akik már mindkét dózist megkapták a Sinopharm-vakcinából, ezeket a Pfizer mRNS-alapú készítményei jelentik majd. 

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top