nlc.hu
Egészség
Tények és tévhitek az inkontinenciával kapcsolatban

Tények és tévhitek az inkontinenciával kapcsolatban

Igazi tabutémának számít, nem csoda hát, hogy sok a félreértés vagy félinformáció az inkontinenciával kapcsolatban. Lássunk tisztán!

Az inkontinencia nem szégyen, de mégis olyan tabunak számít, ami miatt kevesen mernek vele orvoshoz fordulni.

Tévhit: A vizelettartási zavarok csak az időseket érintik

Az általános meggyőződés, hogy az akaratlan vizeletvesztés csak az időskorúakat érinti. Ez a feltevés leginkább onnan ered, hogy ezt a panaszt a szervezet öregedésével társítjuk. Valóban, az idősek nagy része küzd ezzel a problémával, a szervezet öregedésével az izomzat ugyanis gyengül, megereszkednek a medencefenék tartóizmai is, gyengül a vizelettartási képesség. A vizelet-inkontinencia azonban nemtől és életkortól függetlenül is jelentkezhet, számos megbetegedés tünete, kísérőjelensége lehet, de előfordulhat szülést követően is, sőt, még egy egyszerű megfázás is okozhat átmeneti vizelettartási zavart. 

Inkontinencia és változókor

Fotó: Getty Images/Oliver Rossi

Tény: Gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat

Statisztikák szerint a nők valóban gyakrabban ki vannak téve a vizelettartási zavaroknak, főleg ezek enyhe fokozatának. Ez a nők és férfiak anatómiai különbözőségéből adódik.

Tévhit: aki inkontinenciával küzd, ne mozduljon ki!

A vizelettartási zavarokkal érintettek gyakran lemondanak társasági életükről, az utazásról, ki sem mozdulnak otthonukból, mert szégyellik panaszukat. Ugyancsak aggódnak amiatt, hogy nem érnek ki időben a mosdóba, vagy amiatt, hogy egy új helyen nem ismerik ki magukat, így kényelmetlen helyzetbe kerülhetnek. Némely inkontinencia-betét egyedi tasakokban kapható, ezért egyszerű belőle néhány darabot a táskába vagy a kézipoggyászba helyezni, érdemes rendszeresen intimtornázni, ami enyhítheti, sőt, meg is szüntetheti a problémánkat!

Tény: a rendszeres intimtorna segít

A medencefenék izmainak rendszeres tornáztatása, a Kegel-gyakorlatok végzése valóban képes fejleszteni a húgyhólyag feletti kontrollt. A gyakorlatok megtanítanak a húgycsövet körülölelő izmok tudatosabb használatára. A torna eredménye az izmok megerősítése és a medencefenék megtámasztása, aminek köszönhetően megerősödik a húgycső zárórendszere. A gyakorlás bármely életkorban elkezdhető és már néhány heti alkalmazás után érezhető eredményt hoznak. 

Tévhit: a folyadékcsökkentés megoldás az inkontinencia ellen

Nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű, cukor- és szénsavmentes folyadékot igyunk. Gyakori tévhit, hogy a folyadékbevitel csökkentése megoldás a vizelettartási panaszok ellen, pedig erről szó sincs, hiszen nem a túl sok folyadék miatt cseppen el a vizelet. Ha nem iszunk eleget, akkor a vizelet sűrűvé válhat, ami viszont a hólyagot ingerelve növelheti a sürgető vizelési ingert és a gyakori vizeletürítést. Az ajánlott napi 6-8 pohár folyadékot tartani kell.

Tény: a sport segít, de csak okosan!

Minden erőnkkel a medencefenék izmainak egészségét kell őriznünk, ha meg akarjuk előzni a vizelettartási problémákat. Ennek érdekében a sportoláshoz kérjük edző segítségét, és válasszunk olyan testmozgást (például jógát, alakformáló tornát, pilates órákat vagy gyaloglást), amivel nem bántjuk a medencefenék izmait. És persze végezzünk mindennap medencefenék-edzést, ami a legjobb torna inkontinencia megelőzéséhez.

Tévhit/Tény: az inkontinencia nem betegség

Az inkontinencia önmagában nem egy konkrét betegség, hanem inkább egy tünetegyüttes, amit többféle elváltozás is kiválthat, ezért olyan fontos egy orvos szakértelme, amellyel képes felderíteni a tünetek mögött meghúzódó egészségügyi problémát.

Az egészséges életmód:

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

 
(Nyitókép: Getty Images/Oliver Rossi)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top