nlc.hu
Egészség

Agyvízszivárgást okozott a Covid-teszt

9 hónapon át folyt az agyvize egy Covid-teszt után

Te is érezted már egy Covid-teszt után, hogy a pálcát egészen az agyadig felnyomták? A legtöbben azonban csak mondjuk ezt, azonban egy cseh férfi esetében pontosan ez történt, aminek lettek is kellemetlen mellékhatásai.

A JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery szakfolyóirat egy furcsa esetet mutatott be nemrég. Egy cseh férfi az orvosához fordult, mert a rendszeres orrfolyása miatt allergiára gyanakodott. A vizsgálaton gyorsan kiderült, hogy ennél sokkal súlyosabb a helyzet: a férfinak egy Covid-teszt mellékhatásaként az agyvize folyt az orrán keresztül – írja a Telex.

A Covid-teszt rendkívül ritkán előforduló mellékhatása lehet az agyvíz szivárgása (fotó: Pixabay)

A Covid-teszt rendkívül ritkán előforduló mellékhatása lehet az agyvíz szivárgása (Fotó: Pixabay)

A teszt még tavaly márciusban történt, az eredmény negatív lett, és nem sokkal a mintavétel után megindult a szivárgás a jobb orrlyukból, ami aztán hónapokon át nem akart alábbhagyni. Mivel a szimptóma enyhe volt, a férfi abban bízott, hogy majd magától elmúlik, ám miután ez nem történt meg, decemberben orvoshoz fordult. A CT-vizsgálat után kiderült, hogy a páciens rostacsontja sérült. Ez egy szivacsos szerkezetű csontlemez, ami az orrüreg és az agy között helyezkedik el, az orrból pedig nem orrváladék, hanem agyvíz szivárgott. Egy kisebb műtéttel aztán elzárták a sérülést, a férfi antibiotikumot kapott, ugyanis a szivárgás veszélyes mellékhatása lehet a fertőzés okozta agyhártyagyulladás. Agyvízszivárgás többféle beavatkozás, vagy akár ütés következtében is felléphet, és nagyon-nagyon ritka, hogy egy Covid-teszt okozza. A tesztek közül csak a nasopharyngeális gyorsteszt válthat ki ilyen mellékhatást: ezt a tesztet főképp a járvány első hónapjaiban használták: ma már egy barátságosabb tesztre váltottak át, ami során már elegendő az orrüreg első részéből mintát venni, és nem kell feldugni a pálcát oda, ahol az orrüreg és a torok találkozik. A járvány alatt több százmillió nasopharyngeális gyorstesztet végeztek el.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top