A Himalája keleti részén, Nepál területén tradicionális módon készülő tejtermék egy fehérjedús, füstös ízvilágú sajt, amit chhurpinak hívnak. Különlegessége abban rejlik, hogy annál rágósabbá válik, minél tovább rágja valaki.
Nemcsak Nepálban, de Bhutánban és India keleti oldalán is népszerű nassolni valónak számít.
A sajt keménységét főként a magaslati klímának és a Himalája zord időjárási körülményeinek köszönheti. Az elkészítéséhez szükséges tejet a helyiek által chaurinak nevezett állat adja, ami a házi jak és a szarvasmarha párosodása útján születik.
A chhurpinak rendkívül alacsony a nedvességtartalma. Emiatt nemcsak beleharapni nehéz, de ha szakszerűen készítik el, akkor akár 20 évig is eláll. A Himalájában éppen ezért vált népszerűvé, hiszen a hosszú utakra is magukkal vihették az emberek, sőt, távolabbi vidékeken is értékesíteni tudták azt – írja a Sokszínű vidék.
Sajt és bor kéz a kézben jár
- Ezek voltak az ország borai 2020-ban
- Hiába próbáltam, nem lettem másnapos, avagy irány a Mátra!
- Két budapesti étterem is bekerült a borászszakma legjobbjai közé
(Nyitókép: Getty Images/MAIKA 777)