nlc.hu
Egészség

Szlávik János a negyedik oltásról

Szlávik János: hamarosan szóba kerülhet a negyedik oltás

A védettség gyengülése és az új variánsok megjelenése miatt a negyedik oltás is szóba kerülhet Szlávok János szerint.

Tele van az az intenzív osztály a Dél-pesti Centrumkórházban, az ott kezelt koronavírusos betegek 80-90 százaléka oltatlan – erről Szlávik János, a kórház infektológus főorvosa beszélt az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorban. A főorvos azt mondta, az ő osztályán is sok beteg van, de még nem mondható telítettnek.

Szlávik János elmondta, hogy vannak olyanok is, akik az oltás ellenére, idős koruk vagy krónikus betegségeik miatt bekerülnek a kórházba, de ők általában nem jutnak az intenzív osztályra, és meg is gyógyulnak.

Koronavírus-oltás

Oltáshoz előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton 2021. november 20-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A szakember kitért arra, hogy azért tudott ilyen erős lenni a negyedik hullám, mert az átoltottság csak egy eleme a védekezésnek, szerepet játszanak a lezárások és a védettségi igazolvány használata is. Szerinte elképzelhető, hogy további intézkedésekről kell majd a közeljövőben dönteni, mert a szennyvízben emelkedik a víruskoncentráció, vagyis a következő két hétben nem számíthatunk arra, hogy a helyzet javulni fog.

Az infektológus felhívta a figyelmet, hogy az oltás után a védettség idővel csökken, ezért próbálják buzdítani az embereket a harmadik adag vakcina felvételére is. Szerinte hamarosan szóba kerülhet a negyedik oltás is, mert a védettség csökkenése és az újabb variánsok megjelenése miatt 4-6 havonta fel kell frissíteni az immunrendszert.

További hírek a járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top