nlc.hu
Egészség

Ma már 6 éves a 350 grammal született kisfiú

Áron elképesztő kis súllyal, 350 grammal és 25 centivel született, ma már 6 éves

Áron életben maradásra születésekor nem sok esélyt jósoltak.

 A kisfiú alig 350 grammal született. Édesanyján, Zsuzsin még alig látszott a terhesség, amikor kórházba került. Hamar kiderült, hogy terhességi toxémiája van, és azonnali beavatkozásra van szükség, különben veszélybe kerül az élete.

újszülött

A kép csak illusztráció (Fotó: Pixabay)

A szülőknek meg kellett birkózni a tudattal, hogy a terhességet le kell zárni. Jelenleg Magyarországon a törvény a 24. hétnél húzza meg az életben tarthatóság határát. Ez kb. 500 grammos súlynak felel meg. Ettől 3 héttel és 150 grammal volt elmaradva Áron. Mégis túlélte.

Az édesanya azt mesélte az RTL Klub Fókusz című műsorában, hogy az orvosok felkészítették, ha életben is marad a magzat, valószínűleg idegrendszeri károsodást fog szenvedni, lehet, hogy nem fog tudni járni, látni, beszélni, önálló életet élni. „Annyira vert helyzetből indult, hogy nem az volt a fejemben, hogy megmentik, hanem az, hogy nem biztos, hogy neki jó, ha életben marad, ha ennyire esélytelen” – mondta az édesanya, hozzátéve, hogy a megindított szülés ilyen fiatal terhességnél még vetélésnek számít.

Áronnak valami csoda folytán mégis sikerült elkerülni az idegrendszeri károsodást, pedig még a bőre sem volt kifejlődve, amikor világra jött.  107 napot töltött inkubátorba, hónapokig hozzá sem érthettek a szülei. 

Jelenleg méretben és súlyban kicsit le van maradva a korosztályától, és problémái vannak az egyensúlyérzékkel, de a szülők szerint minden másban olyan, mint a hasonló korú kisfiúk.

A világ legkisebb túlélő koraszülöttje egy alabamai kisfiú, Curtis Means, ő  420 grammal, 21 hetes és 1 napos magzatként jött világra tavaly nyáron, az orvosok kevesebb, mint egy százalék egy százalékot adtak a túlélésre. Bár a koraszülöttek helyzete mindig nagyon nehéz, és hatalmas az esély, hogy idegrendszeri károsodás éri őket, egyre több a happy enddel végződő történet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top